Rat renal iskemi reperfüzyon hasarı modelinde magnezyum sülfatın koruyucu etkinliğinin araştırılması
Investigation of the protective effects of magnesium sulfate in rat renal ischaemia reperfusion injury model
  1. Tez No: 342097
  2. Yazar: YEŞİM ERGÜL KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT AKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, reperfüzyon hasarı, magnezyum sülfat, Kidney, reperfusion injury, magnesium sulfate
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Böbrek transplantasyonu, kısmi nefrektomi, kardiyopulmoner bypass gibi çeşitli klinik durumlarda böbrek kan akımının durması sonrası böbrekte iskemi görülür. İskemi reperfüzyon (İR); iskemi sonrasında yeniden kanlanma olarak tanımlanır. Reperfüzyon dokulara iskemik hasardan daha fazla zarar verebilmektedir. Bu çalışmanın amacı; rat renal İR hasarı modelinde iskemi öncesi veya reperfüzyon sonrası uygulanan magnezyum sülfatın koruyucu etkinliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem:. Çalışmada ağırlıkları 250-300 g arasında değişen 28 adet Wistar albino cinsi erkek rat kullanıldı. Ratlar her birinde yedişer denek olacak şekilde dört gruba ayrıldı. Grup I (Sham): Laparotomi sonrası sol renal pedikül diseke edilip başka bir girişim yapılmadı. Grup II ( İR): Laparotomi sonrasında sol böbreğe 45 dk. total iskemi sonrası 5 saat reperfüzyon uygulandı. Grup III (Mg-İ): Laparotomi sonrasında renal iskemiden 5 dakika önce 200 mg/kg magnezyum sülfat intraperitoneal verilip sol böbreğe İR (45 dk. iskemi + 5 saat reperfüzyon) uygulandı. Grup IV (Mg-R): Laparotomi sonrasında sol böbreğe İR (45 dk.iskemi + 5 saat reperfüzyon) uygulanıp reperfüzyonun 5. dakikasında 200 mg/kg magnezyum sülfat intraperitoneal verildi. Tüm gruplarda ratların anestezi süresi eşit tutuldu, histomorfolojik değerlendirme için reperfüzyon sonrası sol böbrek çıkarıldıktan sonra ratlar sakrifiye edildi. Bulgular: Böbrek histomorfolojik hasar toplam skoru (HHTS) Sham grubunda diğer gruplara göre anlamlı olarak düşük bulundu (p< 0,05). İskemi Reperfüzyon grubu ile Mg-İ grubu karşılaştırıldığında Mg-İ grubunda HHTS anlamlı olarak düşük bulundu ( p< 0,05). İskemi Reperfüzyon grubu ile Mg-R grubu karşılaştırıldığında HHTS değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı (p= 0,38). Mg-İ ile Mg-R grupları arasında HHTS değerleri arasında anlamlı fark bulunamadı (p= 0,31). Sonuç: Bu çalışmada; rat renal İR modelinde iskemi öncesi uygulanan magnezyum sülfatın böbrek İR hasarını histomorfolojik olarak anlamlı düzeyde azalttığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Protective Effects of Magnesium Sulfate in Rat Renal Ischaemia Reperfusion Injury Model Dr.Yeşim Ergül Korkmaz, Dokuz Eylul University, Medical Faculty, Dept.of Anaesthesiology, IZMIR Background: Renal ischaemia can develope after cessation of the renal blood flow in some clinical situations such as renal transplantation, partial nephrectomy and cardiopulmonary bypass. Ischaemia reperfusion (IR) is defined as the returning of blood flow after ischaemic cessation. Reperfusion can be more harmfull than the ischaemia itself. The aim of this study was to evaluate the protective effects of magnesium sulfate administration before ischaemia or after reperfusion in the rat renal IR injury model. Materials and Methods: 28 Wistar albino male rats weighing approximately 250-300 g were divided into 4 groups. Group I (Sham): Laparotomy and left renal pedicle dissection were performed and the rats were observed without any intervention. Group II (IR): After laparotomy and 45 minutes of left renal pedicle occlusion, 5 hours of reperfusion was performed. Group III (Mg-I): Following laparotomy and five minutes before the ischaemia, magnesium sulfate was administrated intraperitoneally (200 mg/kg) and then IR was applied to the left kidney. Group IV (Mg-R): After laparotomy and left renal ischaemia, magnesium sulfate was administrated intraperitoneally (200 mg/kg) at the fifth minute of reperfusion. Durations of anaesthesia were equal in all groups. All the rats were sacrificed after the left kidney was processed for conventional histomorphology. Results: The total histomorphological renal injury score was significantly lower in the Sham group compared with the other groups (p< 0.05). The total renal injury score of Mg-I group was significantly lower than the IR group (p? 0.05). There were no significant differences in the total renal injury scores between the IR and Mg-R groups (p=0,38) and also between the Mg-I and mg-R groups (p = 0,31). Conclusions: In the present study, it was demonstrated histomorphologically that magnesium sulfate administration before the renal ischaemia decreased IR injury significantly in this experimental model.