İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi programının program geliştirme ilkeleri açısından bir değerlendirmesi
According to the principles of curriculum development an evaluation in primary education religious culture and moral knowledge curriculum
- Tez No: 342116
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ KAYADİBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğretim, Program Geliştirme, Ölçme, Değerlendirme, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Programı, Education, Teaching, Curriculum Development, Measurement, Evaluation, Curriculum of Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
İlköğretim Din kültürü ve Ahlak Bilgisi Programının Program Geliştirme İlkelerine Açısından Bir Değerlendirmesi Eğitim faaliyetleri birçok faktörün bir araya getirilmesi ile yürütülür. Öğrenci, öğretmen, okul, ders materyalleri, çevre, öğretim programları eğitimi oluşturan temel unsurlardır. Eğitimin değerlendirmesinde bu unsurların hepsi dikkate alınmak zorundadır. Ülkede benimsenen eğitim anlayışını yansıtan, eğitimi planlı, ölçülebilir ve değerlendirilebilir kılan faktör ise öncelikle öğretim programlarıdır. Öğretim programlarında uzak, genel hedefler ve ders hedefleri, içerik, eğitim durumları, ölçme ve değerlendirme faaliyetleri program geliştirme uzmanları tarafından tasarlanır. Program, öğretimi göreceli olmaktan kurtarır ve ülke genelinde eğitimin birliğini ve eşgüdümü sağlar. Bununla birlikte, uygulanan öğretim programının, program geliştirme ilkelerine göre tasarlanması gerekmektedir.Bu çalışmada biz, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi programını inceledik. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde temel kavramları ve planlanmasından tasarlanmasına ve değerlendirilmesine kadar program geliştirme sürecini açıkladık. İkinci bölümde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi programını analiz ettik ve üçüncü bölümde, birinci bölümdeki ilkeler ışığında programı değerlendirdik ve programın hangi ilkelere sahip olduğu veya olmadığını tespit etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
According To The Principles Of Curriculum Development An Evaluation İn Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge CurriculumEducation activities are carried out by bringing together many factors. Student, teacher, school, subject materials, environment, curriculum are basic elements of education. All of these factors must be taken into about the evaluation of the education. The primary factor which reflects educational approach that applied in the country; and which makes the education planned, measurable and valuable is curriculum. In curriculum, remote, general and subject purposes; content, education situations, measurement and evaluation activities are designed by curriculum design and development experts. Curriculum, save teaching activity from being relative and provide unity of education and coordination all over the country. However, applied curriculum must be designed according to the curriculum development principles.In this thesis, we analyzed the curriculum of Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge lesson. The thesis consists of three parts. In the first part, we explained the basic concepts and from planning to designing and evaluation of curriculum development process. In the second part, we analyzed the curriculum and in the third part, according to principles at the first part we evaluated and identified if the curriculum has got necessary quality or not.