İyimserlik ve dindarlık
Optimism and religiosity
  1. Tez No: 342124
  2. Yazar: EYÜP ENSAR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN BAŞKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İyimserlik, Dindarlık, Dini Yönelim, Optimism, Religiosity, Religious Orientation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin iyimserlik, dindarlık ve dini yönelim düzeyleri arasındaki ilişki, demografik verilerle (yaş, cinsiyet, fakülte, anne-baba eğitim düzeyi, sosyo-ekonomik durum vb.) birlikte karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Birinci bölümde din, dindarlık, dini yönelim ve iyimserliğin kavramsal çerçeveleri çizilmiş, dindarlık ve iyimserlik üzerine yapılan çalışmaların genel bir özeti verilmiştir. İkinci bölümde araştırmanın uygulama kısmı hakkında bilgi verilmiş, çalışmada kullanılan ölçekler tanıtılmış ve bu ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliği test edilerek, kullanılan analiz yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra da araştırmaya katılanlar ve nitelikleri tablolar halinde verilmiştir.Üçüncü bölümde ise SPSS programına girilen verilerin analizi yapılmış, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişki ve farklılaşmalar tablolar halinde verilmiştir. Son olarak da elde edilen analiz verileri ışığında bulgular yorumlanmış ve değerlendirmesi yapılmıştır.Araştırmanın örneklemi, İstanbul üniversitesine bağlı 12 farklı fakültede öğrenim gören 753 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcılara iyimserlik ölçeği, dindarlık ve dini yönelim ölçekleri uygulanmış, ölçeklerin güvenilirlik ve geçerliliği ile faktör yapıları gözden geçirilmiştir. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, iyimserlik ile dindarlık ve dini yönelim arasında olumlu yönde bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca yine iyimserlikle namaz kılma, Kur?an okuma, dua etme ve öznel dindarlık algısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relation between optimism, religiosity, and religious orientation of university students according to demographic variables (age, gender, faculty, educational level of parents, socio-economic status, etc.) comparatively. The first part consists of the conceptual framework of religion, religiosity, religious orientation, and literature review. The second part deals with methodological issues of the study. After presenting the sample the research results and analysis are presented in part three. Conclusions according to the interpretations of the results in light of the analysis are drawn in the last part. The sample of study consists of 753 students from 12 different faculties of Istanbul University. Optimism scale, religiosity, and religious orientation scales were applied to the sample and the scales? validity, reliability, and factor structures were analyzed.According to the results there is a positive relation between optimism and religiosity and religious orientation respectively. Further positive and significant relation was found between performing the five time prayers, reciting the Quran, praying and individual religiosity.