Isparta ovasının ziraat coğrafyası
Agricultural geography of İsparta plain
  1. Tez No: 342123
  2. Yazar: ERDAL KOÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUZAFFER BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta Ovası Ziraati, Isparta Ovası Tarımı, Isparta Ovası Sulama, Atabey Sulama
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmamız için Akdeniz bölgesinin göller yöresinde Isparta il merkezinin de yerleşmiş olduğu ovayı ve devamındaki Atabey ovasını içine alan su bölümü çizgisini sınır olarak belirledik. Çalışmamız bu alanın ziraat coğrafyasını araştırmak amacıyla yapılan bir çalışmadır. Isparta ovasının ziraat coğrafyasını konu alan yüksek lisans tez çalışmamda doğal ortam özelliklerinin ziraat hayatına etkileri değerlendirilmiş ve ovadaki ziraat hayatının esasları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma alanımız Isparta ili sınırları içinde kalan en büyük ve verimli ziraat alanıdır. Buğday, arpa, nohut gibi kuru tarım ürünlerinin yanında meyve, sebze üretimi de büyük öneme sahiptir. Çalışma alanımızın tarım yapmak için uygun koşulları taşıması çok eski bir yerleşim merkezi olması özelliğini de beraberinde getirmektedir. Doğal çevre koşullarının müsaade ettiği doğrultuda yapılan zirai faaliyetler de beşeri faktörlerin etkisi ve önemi göz ardı edilemez. Bu noktadan hareketle araştırma sahasının öncelikle fiziki coğrafya özellikleri ortaya konulmuş, yerleşme tarihi ve nüfus özellikleri ele alınarak açıklanmıştır. Çalışma alanındaki ziraat faaliyetlerinin genel karakteri ve yetiştirilen başlıca tarım ürünleri ele alınarak ziraat hayatı değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonunda ise elde ettiğimiz veri ve bilgiler doğrultusunda araştırma sahasının ekonomik hayatının temelini teşkil eden ziraatın devamı ve geliştirilmesi hususunda sorunlar tespit edilmiş ve bunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
We determine the plain in which Isparta province in Mediterranean lakes religion takes place and the water line which includes the following Atabey plain as the border. Our study is the study which is made in order to search and examine the agricultural geography of this area. In my thesis work of which subject is the agricultural geography of Isparta plain; the effects of natural environment specialties to the agricultural lives were assessed and the basic principles of agricultural life in the plain were tried to be expressed. Our research area is the biggest and most fertile agricultural area within the borders of Isparta province. Production of fruits and vegetables as well as dry legumes such as wheat, barley, chick-pea have importance. Since our research area have optimum and proper conditions, brings the feature that it is a very old centre of population. In agricultural activities that are made in line with the fact that natural environmental conditions allow, the importance and effect of human activities could not be ignored. From this point of view, firstly physical geographical features of research area is expressed and explained by discussing the settlement history and population characteristics. General character and basic agricultural products of agricultural activities in our research area are discussed and the agricultural life is assessed. At the end of our study, there are some problems in continuing and development of the agriculture which constitutes the foundation of economical life of the research area are determined in line with data and information that we obtained and solutions are tried to be offered for these problems. Keywords : Isparta Plain Cultivation, Isparta Plain Agriculture, Isparta Plain Irrigation, Atabey Irrigation