Muhammed Hüseyin Âzâd'ın Derbâr-i Ekberî adlı eserinde Türkler ve Türk kültürü
The Turks and Turkish culture in Mohammed Hussain Azad's work Darbar-e Akbari
- Tez No: 342127
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkler, Türk Kültürü, Gazneliler, Hint-Türk İmparatorluğu, Celâlüddîn Muhammed Ekber Şah Devri, Muhammed Hüseyin Âzâd, Derbâr-i Ekberî, The Turks, Turkish Culture, The Gaznavids, Indian-Turkish Empire, Celaliiddin Mohammed Akbar Shah Period, Mohammed Hussain Azad, Darbar-e Akbari
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Urdu Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmamızın konusunu, XIX. yüzyılda Hindistan?da yaşamış olan ve burada çeşitli ilimlere dair eserler veren Muhammed Hüseyin Âzâd'ın Derbâr-i Ekberî adlı eseri oluşturmaktadır. Tezde, Türk soyundan gelen Zahîrüddîn Muhammed Bâbür'ün kurduğu Hint-Türk İmparatorluğu'nun hükümdarlarından torunu Celâlüddîn Muhammed Ekber Şah'ın (1555-1605) hayatı, yönetim şekli, döneminin siyasal ve sosyal sistemi ele alınmıştır.Dört bölüm halinde hazırladığımız bu çalışmada öncelikle Türklerin Hindistan'a gelişinden bahsedildikten sonra Hindistan'da 331 yıl hüküm sürmüş bir devlet olan Hint-Türk İmparatorluğu (Bâbürlü Devleti) ayrıca ele alınmıştır. Ardından çalışmamızın konusu olan Derbâr-i Ekberî adlı eserin yazarı olan Muhammed Hüseyin Âzâd hakkında bilgi verilmiştir.Çalışmanın esasını oluşturan son bölümde ise Âzâd'ın Derbâr-i Ekberî adlı eserinden Türkler ve Türk kültürü ile ilgili verdiği bilgiler derlenerek değerlendirilmiş, mevcut Türk kültürü ile mukayese edilerek ortak unsurlar ortaya çıkarılarak çalışmamıza eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This constitutes the subject of the work Darbar-e Akbari by Mohammed Hussain Azad who lived in India in 19th century and wrote some works about various sciences in India. The work is written in the form of prose and is about the life and government system of the Indian-Turkish Emperor Akbar who was in India from the half of 16th century until the beginning of 17th century and the book also mentions the social structure of the period.Firstly, we talk about Turkey's going into India and especially the Mughal Empire is mentioned in this work that we wrote in four chapters. After that, we give information about the writer Mohammed Hussain Azad who is the writer of the work Darbar-e Akbari.At the last chapter which forms the basis of the work, after identifying the parts about Turkish people and Turkish culture from Azad's Darbar-e Akbari, these parts are translated and things in common with our culture are found and added to our work.