Orhun Yazıtları üzerine Türkiye'de yapılmış yayınların açıklamalı kaynakçası
An annotated bibliography of published studies in Turkish about the Orkhon Inscriptions
- Tez No: 342144
- Danışmanlar: PROF. DR. ASİYE MEVHİBE COŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Orhun Yazıtları, Türkçe Literatür, Kaynakça, Orkhon Inscriptions, Turkish Literature, Bibliography
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu tezde, Orhun Yazıtları hakkında Türkçe yayınlanmış çalışmaların açıklamalı kaynakçası sunulmuştur. Giriş bölümünde Orhun Yazıtları hakkındaki genel bilgiler özetlenmiş ve bulunuşlarından günümüze kadar geçen süreçte Orhun Yazıtları hakkında yapılan çalışmalardan genel olarak bahsedilmiştir. Bu bölümde son olarak Orhun Yazıtları hakkındaki çalışmaların tespitinde yararlanılan temel kaynaklar tanıtılmıştır.Dört bölümden oluşan bu çalışmada 160 eser özetlenmiştir. Çalışmanın Birinci Bölümünde Orhun Yazıtları hakkında yayımlanmış kitap ve tezler tanıtılmıştır. İkinci Bölümde ise bu çalışmanın en geniş bölümü olan Orhun Yazıtlarının dili, üslubu ve söz varlığı hakkında yapılmış çalışmalar tanıtılmıştır. Üçüncü Bölümde Orhun Yazıtlarının muhtevası hakkında yapılmış çalışmalar, Dördüncü bölümde de Orhun Yazıtları hakkında yapılan ve ilk üç bölümdeki çalışmalara dâhil edilemeyecek çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın sonuna Sonuç ve Değerlendirme ile Yazarlar Dizini eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an annotated bibliography of published studies presented in Turkish about the Orkhon Inscriptions. In the introduction chapter, general information about the Orkhon Inscriptions are summarized and the Works about Orkhon Inscriptions are mentioned in general. In this section, the main sources utilized in the determination of recent studies on the Orkhon Inscriptions are mentioned.In this study, 160 works have been summarized. This study consists of four chapters. In the first chapter, theses and the published books about the Orkhon Inscriptions are mentioned. In the second and widest part of this study, the works about the language, style and vocabulary of the Orkhon inscriptions have been mentioned.In the third chapter, studies about the content of the Orkhon inscriptions have been examined. In the fourth chapter, are given information about the studies can not be included in the first three sections. A conclusion and evaluation chapter and the index about the authors of the studies have been added to end of this study.