İç kontrol sistemin değerlendirilmesi: Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü örneği
Evaluation of internal control system: Example Trabzon Directorship of Food Agriculture and Livestock
  1. Tez No: 342145
  2. Yazar: NEVİN HASANÇEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY İLHAN NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Kontrol Sistemi, Kamu İç Kontrol Standartları, Trabzon Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, Internal Control System, Public Internal Control System, Directorship of Food Agrıculture And Livestock Trabzon
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, iç kontrol sisteminin etik değerler, birim etkinliği ve çalışanların memnuniyeti üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmanın örnek kütlesi Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanlarını kapsamaktadır. Araştırma uygulaması 100 cevaplandırıcıdan elde edilen verilerle yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre, Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü?nde (GTHM) iç kontrol sisteminin etik değerler üzerinde önemli bir etkisinin bulunmadığı ortaya konulmuştur. Personelin görevini yerine getirmesi için gerekenleri belirlemesine ve uygulamasına iç kontrol sisteminin kısmen olumlu etkisi olurken, çalışanlar arasındaki iletişim ve işbirliğinin artmasına iç kontrol sisteminin olumlu etkisinin olduğu bulunmuştur. Trabzon GTHM?de personelin geliştirilmesi ve motivasyonunun artırılması için eğitimlerin yapılmasına iç kontrol sisteminin herhangi bir etkisi olmamıştır. Ayrıca İl Müdürlüğü?nde faaliyete geçen iç kontrol sistemi, personelinin görevini yerine getirmesi için gerekli donanıma sahip olması üzerinde kısmen olumsuz etkiye sahiptir.Sonuç olarak iç kontrol sistemi uygulamalarının, sistem kurulduktan sonra personelin görevini yerine getirmesi için gerekenleri belirlemesi ve uygulamasına kısmen olumlu, çalışanlar arasındaki iletişim ve işbirliğinin artmasına ise olumlu etkisi olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study the effect of the internal control system on the etic values of the institution, unit efficiency and the levels of the satisfaction of the staff has been researched. The pattern group of this research has been including the staff for Directorship of Food Agrıculture and Livestock, TrabzonThe practice of study has been done with the data?s acquired from 100 participants to the survey. According the survey results, In Trabzon Directorshıp of Food Agriculture and Livestock, it has been gained that the internal control system hasn?t any important effect on etic values. It has been found out that while the internal control system has a partly effect of the staff?s fulfilling their duties, it has positive effect on increasing the staff?s communication and cooperation each other. In Trabzon Directorship of Food Agriculture and Livestock, the internal control system hasn?t any effect of having educations for developing the personnel and increasing the motivation. Besides, the internal control system coming into operation in provincial directorate has had a negative effect on account of the personnel?s accomplishing the tasks and having the necessary equipment.As a result, after being set up, the internal control system has a partly positive effect for personnel?s fulfilling and carrying out the tasks and determining the requirements and also has a positive effect on increasing the communication and cooperation among the personnel.