Dünyada ve Türkiye'de yoksullukla mücadelede uygulanan mali tedbirler ve Türkiye analizi
The financial precautions in struggling with poverty in the World and Turkey, and an analysis for Turkey
  1. Tez No: 342146
  2. Yazar: BARIŞ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kamusal Mali Tedbirler, Mikrokredi, Sivil Toplum Kuruluşları, İslam Ekonomisi, Hedefleme Mekanizmaları, Poverty, Public Financial Measures, Microcredit, Non-Governmental Organizations, Islamic Economics, Targeting Mechanisms
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu çalışma yoksulluk literatürü ışığı altında dünyada ve Türkiye?de yoksullukla mücadelede kullanılan tüm doğrudan mali tedbirleri incelemekte ve bu tedbirlerin gösterdikleri performansları Türkiye açısından analiz etmektedir. Ülke uygulamaları incelendiğinde yoksullukla mücadelenin birçok doğrudan mali tedbirin birlikte kullanılması ile yapıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle çalışmada doğrudan mali tedbirlerin tamamına yer verilmiş ve bu yöntemin mücadelenin daha iyi anlaşılmasına katkı yapacağı düşünülmüştür. Çalışmada tanımlayıcı çalışma yöntemi benimsenmiştir. Öncelikle dünyada ve Türkiye?de yoksullukla mücadelede kullanılmakta olan doğrudan mali tedbirler tespit edilmiştir. Doğrudan mali tedbirler kamusal mali tedbirler, sivil toplum kuruluşları, mikrokredi uygulamaları ve İslam ekonomisi şeklinde sınıflandırılarak incelenmiştir. Kamusal mali tedbirler ise kamusal sosyal harcamalar ve kamusal gelirler şeklindeki alt kalemlere ayrılmıştır. Doğrudan mali tedbirlerde uygulanan hedefleme mekanizmaları örneklerle beraber verilmiştir. Türkiye?de uygulanan tüm doğrudan mali tedbirler analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda, doğrudan mali tedbirlerin yeterli ve düzenli kaynakla, uzun dönemli, planlı, hedefleme mekanizmaları yoluyla ve birlikte kullanılması halinde yoksullukla mücadelede istenen başarıların sağlanacağı görülmüştür. Ayrıca doğrudan mali tedbirlere paralel olarak yoksulların istihdamla olan bağlantılarının sağlanmasının yoksulluk oranlarının düşürülmesine katkı yapacağı tespit edilmiştir. Yapılan bu analizler sonucunda en iyi politika önerileri sunulmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research with the light of destitution literatüre investigates whole direct financial cares that employed to fight destitution in the world and Turkiye and analyses performances of these cares with respect of Turkiye. Investigating of country applications shows that fighting with destitution is done with using many of the direct financial cares all together. Because of this reason, in this research, all of the direct financial cares are placed and it is thought that this method assists understanding of fighting.In this research, descriptive anayse method is accepted. Firsly, direct financial cares that are used to fight with destitution in the world and Turkiye are fixed. direct financial cares are investigated with classifing as public financial cares, non-governmental organizations, micro-credit applications and Islamic economy. Public financial cares are divided into sub-items as public social expenditures and public revenues. Targeting mechanisms that applied in direct financial cares are given with examples. Whole of the direct financial cares applying in the Turkiye are attempted to analysed.The result of the research, It is observed that If direct financial cares are used with adequate and regular source, long-term, planned, through the mechanisms of targeting and used all together, the desired success in the fight against destitution will be provided. Beside this, It is observed that providing poors with the employment in the parallel of direct financial cares will contribute to reduction of poverty rates. The result of these analyzes it is tried to suggest best policy suggestions.