Sosyal refah devletinde sağlık harcamaları ve Türkiye'deki sağlık harcamalarının genel bir analizi: Giresun örneği
Social welfare state health expenditures and analysis of public health expenditures in Turkey: The case of Giresun
- Tez No: 342189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL RAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Finance, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Refah Devleti, Sağlık Harcamaları, Türkiye?deki Sağlık Harcamaları, Social Welfare Government, Health Expenses, Health Expenses in Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Sosyal refah, günümüzde küreselleşme ile beraber etkisi azalsa da, hiçbir zaman gündemden düşmeyen bir olgudur. 1942 yılında Beveridge Raporu ile başlayan anlayış, ekonomik krizler ve 2. Dünya Savaşı sonrası kendine devlet politikalarında daha fazla yer bulmuş ve gelişmiş medeniyet olma yolunda atılması gereken en önemli adımlardan biri olarak kabul görmüştür. Sosyal refah devletinin en önemli özellikleri; müdahaleci, düzenleyici ve geliri yeniden dağıtıcı olmasıdır. Sosyal refah devleti olmanın gereklerinden biri olan sağlık harcamaları hemen hemen tüm ülkelerde önemli harcama kalemlerinden birinioluşturmaktadır. 2010 yılında, Avrupa Birliği üye devletleri sağlık harcamalarına GSYİH içindeortalama olarak % 9 pay ayırmıştır ve gelişen teknoloji, nüfusun artması ve yaşam süresinin artması gibi nedenler sonucunda sağlık harcamaları artmaya devam edecektir. Çünkü, sağlık hizmetlerinde sosyal refah anlayışının en basit yansıması bile herkese sağlık hizmeti sunmadan geçmektedir.Sağlık politikalarının amacı ise; kaynağı olan insanın refahını yükseltmektir. Toplumu oluşturan bireylerin sağlığının iyileştirilmesi, toplumun da yaşam kalitesininin artmasına sebep olacaktır. Yaşam kalitesinin artması sağlık sektörünü de doğrudan etkileyecektir. Refah devletinin varlığını kanıtlayan daha iyi yaşama olgusu, sağlık harcamalarını da arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Social welfare is a matter of fact, which never loses popularity despite it loses its effect with globalization nowadays. The mentality, which began with Beveridge Report in 1942, found a more space at government policies after economic crisis and World War 2 and it is accepted as the important step, which should be taken for being contemporary civilization. The most important characteristic of a social welfare government are; being interventionist, regulatory and prorate of the income.Health expense, which is one of the necessities for being a social welfare government, is one of the most important expenses at almost all the countries. The member countries of European Union left approximately % 9 margins to health expenses from GTP in 2010 and health expenses will continue to increase because of the developing technology increase and increase of the lifetime. Because, the easiest reflection of social welfare mentality to the health service passes from serving health service to everyone.The aim of health policies is; increasing the social welfare of human who is source of it. Making the health of individuals, who forms society, better will cause an increase in the society?s quality of life. And the increase in the quality of life will also affect the healthsector directly. The better quality of life fact, which proves the existence of social welfare state, will increase the health expenses.