Genel vergilendirme ilkeleri açısından Türkiye'de uygulanan Varlık Vergisi üzerine bir inceleme
General principles of taxation tax assets on an investigation of Turkey
  1. Tez No: 342188
  2. Yazar: KÜBRA PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAYYİP YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Varlık vergisi, vergileme ilkeleri, sosyal ve ekonomik etkiler, Wealth tax, taxation principles, social and economic effects tax
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de uygulanan Varlık Vergisinin nedenlerini ve sonuçlarını genel vergileme ilkeleri açısından incelemektir. Bir çok ülkede uygulanmış olan varlık vergileri vergilemenin en eski türlerinden kabul edilmekle birlikte, varlık vergisinin ekonomi ve sosyal yapı üzerinde negatif etkileri olduğu ileri sürülmüştür.1942 yılında Türkiye'de uygulanan Varlık Vergisi üzerinden uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen vergi adaleti, ekonomik ve sosyal gelişme üzerindeki etkileri konusunda tartışmalar hala devam etmektedir. Türkiye'de varlık vergisinin uygulanmasını gerektiren çok sayıda mali ve ekonomik faktörlerin olduğu kabul edilmekle birlikte, varlıklı vatandaşlar üzerine konan varlık vergisinin temel amacı 2. Dünya Savaşı nedeniyle artan savunma harcamaları ve bütçe açıkları için kaynak yaratmaktır.Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde vergilendirme yetkisi açısından varlık vergisi ve başka ülkelerdeki uygulama süreçleri, ikinci bölümde Türkiye'de varlık vergisini, Üçüncü bölümde adalet, genellik, verimlilik, eşitlik, tarafsızlık gibi genel vergileme ilkeleri açısından uygunluğu incelenmiştir. Dördüncü bölümde varlık vergisinin olumlu ve olumsuz etkileri incelenmiştir.Bu çalışma, 1942 yılında uygulanan varlık vergisinin kaynak yaratmada ve hükümetin bütçe açıklarını kapatmasında ekonomik açıdan olumlu, ancak toplumun belli kesimlerine yüklediği ağır vergi nedeniyle sosyal açıdan olumsuz etki yarattığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the causes and consequences of wealth tax in Turkey concerning general tax principles. Even thought, wealth taxes are common in many countries, and represent one of the oldest forms of taxation, some argue that wealth tax have negative impacts on economy and society.There are many arguments over years about the wealth tax of 1942 in Turkey concerning economic-social impacts and tax fairness. It is generally accepted that there are many financial and economic factors forcing the application of the taxation of wealth. However, wealth tax was levied on the wealthy citizens of Turkey in 1942, with the stated aim of raising funds for the country's defense and broken government budget due to World War II.This thesis consists of four parts. The first part analyzes application process of wealth tax regarding principles of taxation authorization, and some country experiences. The second part analyze wealth tax in Turkey. The third part analyze the relationships between wealth tax and general tax principles, such as fairness, justice, benefit and ability to pay, effectiveness, etc. In the fourth part positive and negative effects of wealth tax are being analyzed.This study mainly concludes economically that wealth tax of Turkey in 1942 financially was aimed of raising funds for government budget, but socially was created a negative influence on the certain parts of society due to heavy tax burden.