II. Meşrutiyet'in ilanı ve 31 Mart olayı
Proclamation of second Constitutional Era and 31st of March incidence
  1. Tez No: 342235
  2. Yazar: SONER TURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamit, Meşrutiyet, 31 Mart Vakası, İttihat ve Terakki, Ordu, Abdulhamid II, Constitutional Era, the 31st of March Incident, Committee of Union and Progress, Army
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖXIX. yüzyılda fikri alanda yaşanan gelişmelerin olgunluk aşamasına ulaştığı süreci I. Meşrutiyet'in ilanıyla başlatmak mümkündür. Ancak I. Meşrutiyet uzun ömürlü olmamış, 1878 tarihinde yürürlükten kaldırılması, daha güçlü bir muhalefet zümresinin oluşumunu beraberinde getirmişti. I. Meşrutiyet ile tecrübe kazanan muhalif kesim, sistemli bir proje ile II. Meşrutiyet'i tesis etmişti. Ancak, özgürlük iddiasıyla her kesimin desteğini kazanarak iktidarı ele geçiren İttihat ve Terakki Cemiyeti, eleştiriye kapalı ve tekelci uygulamaları neticesinde kısa sürede gözden düşmüş, 31 Mart Vakası ile de tam bir karmaşa ve kaos ortamı oluşmuştu. Günümüze kadar siyasi, iktisadi ve fikri yönden neticeleri olan bu olaylar zincirinin tahlili, tezin konusunu teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
It is possible to start the process by which the intellectual developments in the Ottoman Empire reached maturity with the First Constitutional Era.However, the First Constitutional Era did not last long. Its abolition in 1878 brought about the formation of a stronger opposition. The fraction which gained experience with the First Constitutional Era established the Second Constitutional Era with a systematic project. However, Committe of Union and Progress, which seized power gaining the support of all spheres of society, lost its public support in a very short time due to its being close to criticism and political monopolism. With the 31st of March Incident a medium of chaos and disorder came into existence. The analysis of a chain of events which have effects that are perceivable even today form the subject matter of the thesis.