Kırklareli ili ve çevresindeki inanç merkezleri
The Kırklareli city and religious centers around it
  1. Tez No: 342234
  2. Yazar: UTKU MEHMET ÖDEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA SOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Halk ?nançları, Kırklareli, nanç Merkezleri, Public Beliefs, Kirklareli, Believe Centers
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kırklareli İli ve Çevresindeki İnanç Merkezleri adlı çalışmamızda Kırklareli ili sınırları içerisindeki ziyaret yeri özelliğini koruyan yerleri tespit etmek ve bu yerlerin bir envanterini oluşturmak için bir alan çalışması yaptık.Çalışmamızın ?Giriş? kısmında, araştırmamızın konusu, alanı, amacı ve yöntemi belirlenmiş ve bunlarla ilgili bilgi verilmiştir.?Araştırma Alanı ile İlgili Genel Bilgiler? adlı birinci bölümümüzde, çalışma alanımız olan Kırklareli ilinin tarihi ve coğrafi konumu ile ilgili bilgilerle birlikte Kırklareli'deki tarihi mekânlar ve kültürel varlıklar ve Kırklareli'nin demografik yapısı ile ilgili bilgiler verilmiştir.?İnanç Merkezleri? başlığını taşıyan ikinci bölümümüzde inanç merkezlerinin Türk kültürü bakımından önemi açıklanmış, inanç merkezleri ile ilgili terimlere ve Türk dünyasının çeşitli yerlerindeki inanç merkezlerinin ortak özellikleri göz önünde bulundurularak bunlarla ilgili nasıl bir değerlendirme yapılması gerektiğinin yol haritası çizilmeye çalışılmıştır.Çalışmamızın üçüncü bölümünü oluşturan ? Kırklareli İli ve Çevresindeki İnanç Merkezleri? kısmında ise Kırklareli'de tespit ettiğimiz inanç merkezlerinin hâlâ ziyaret merkezi olma özelliğini koruyup koruyamadığı değerlendirilerek bu inanç merkezlerinde yapılan uygulamalar, ziyaretçilerin geliş amaçları vb. konular üzerinde durulmuştur.Sonuç kısmında; Kırklareli İli ve Çevresindeki İnanç Merkezleri üzerine hazırladığımız çalışmayla ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır.Çalışmamızın; inanç merkezlerinin Kırklareli ilinde Türk halk inançlarının yaşamaya devam etmesindeki işlevinin önemini vurgulamaya katkı sağlayacağını ümit etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In our study which is names The Kırklareli City and Religious Centers Around it, we conducted a study in order to determine the places having importance as visitation locations around Kırklareli city and to create an inventory of those places.In ?Introduction? chapter of our study, the object, field, aim and method of our study were determined and information about them was given.In first chapter named ?General Information About Research Field?, besides historical and geographical information about Kırklareli which is our research field, information about historical places and cultural properties and Kırklareli?s demographic structure were given.In our second chapter named ?Religious Centers?, the importance of religious centers in Turkish culture was explained. Considering the common properties of religious centers around Turkish World, and concepts about religious places, we tried to draw the map of evaluation of them.In third chapter named ?Religious Centers around Kırklareli City?, by evaluating whether the places we determined as religious center around Kırklareli keep their specifications as being a religious center or not, we consider the practices in those religious centers and the purposes of visitors, etc.In Conclusion chapter; a general evaluation of our study about Kırklareli City and Religious Centers Around It was given.We hope that our study contribute on expressing the importance of religious centers in existence of Turkish public beliefs in Kırklareli City.