The impact of strategy instruction on learners' use of speaking strategies
Konuşma stratejisi geliştirmede strateji eğitiminin etkisi
  1. Tez No: 342237
  2. Yazar: SERTAÇ KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHLİSE COŞGUN ÖGEYİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stratejileri, leti?im Stratejileri, Strateji Destekli Eğitim, Learning Strategies, Communication Strategies, Strategy-based Instruction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tezin amacı strateji destekli eğitimin öğrencilerin öğrenme ve konu?ma stratejilerini geli?tirme üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Deneysel ara?tırma modeli ile tasarlanmı? bu çalı?ma strateji destekli eğitimin Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Turizm ??letmeciliği ve Otelcilik bölümünde okuyan ikinci sınıf öğrencilerinin konu?ma becerilerini geli?tirme üzerindeki olası etkilerini ara?tırır. 62 öğrenci bu çalı?maya katılmı?tır. Öğrenciler deney ve kontrolgrubu olmak üzere ikiye ayrılmı?lardır. Bu çalı?ma 2011/2012 akademik yılı bahar döneminde yürütülmü?tür. Çalı?ma 14 haftadan olu?an dört saatlik ?ngilizce derslerinde ve iki saatlik konu?ma aktivitelerini içeren ekstra bir ?ngilizce konu?ma kulübünde yürütülmü?tür. Dil Öğrenme Stratejileri Envanteri (Oxford, 1990), strateji eğitiminden önce ve sonra strateji eğitiminin öğrencilerin dil öğrenme stratejileri kullanımı üzerindeki olası etkisini ortaya çıkarmak için uygulanmı?tır. Konu?ma sınavları öğrencilerin konu?ma stratejileri kullanımında ne kadar ilerleme kaydettiklerini ve konu?ma becerilerini geli?tirip geli?tirmediklerini ortaya çıkarmak için ön-son test ?eklinde uygulanmı?lardır. Elde edilen veriler SPSS 15.0 yoluyla istatistiki açıdan analiz edilmi?lerdir. Sonuçlara göre, strateji destekli eğitimin deney grubu öğrencilerinin bellek, bili?sel, telafi ve sosyal stratejileri kullanımını geli?tirmede olumlu bir etkisi olduğu tespit edilmi?tir. Öte yandan, ön ve son test sonuçları temel alındığında, kontrol grubu öğrencileri arasında anlamlı bir deği?iklik tespit edilmemi?tir. Bunlara ek olarak, deney grubu öğrencileri konu?ma stratejilerini kullanma miktarını ve kalitesini arttırdıkları gözlenmi?tir. Ayrıca, deney grubu öğrencileri son konu?ma testinde ön konu?ma testine göre daha ba?arılı oldukları ortaya çıkarılmı?tır. Benzer bir ?ekilde, son konu?ma testinde deney grubu öğrencileri kontrol grubu öğrencilerine göre daha ba?arılı oldukları belirlenmi?tir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the impact of strategy-based instruction on students` learning and communication strategies. This thesis, in which an experimental study was designed, explores the probable effects of the strategy-based instruction on promoting the achievement of students' speaking skills in the second grade students who study Tourism at the School of Applied Sciences at Trakya University. The participants of the study consisted of 62 students. The students were divided into two groups as experimental and control groups. The study was conducted in the spring term of the academic year of 2011-2012. The study was carried out four hours in regular classes and two hours for extra speaking activities each week for 14-week education period. Strategy Inventory for Language Learning (Oxford, 1990) was administrated before and after the strategy implementation in order to reflect potential impact of strategy training on the students` learning strategy use. Pre and post oral tests were also conducted to reveal how much they progressed in using communication strategies as well as improving their speaking skills. The results were statistically analyzed through SPSS 15.0. According to the results, it was seen that the strategy-based instruction had a positive impact on promoting the experimental group students` memory, cognitive, compensation and social strategy use. On the contrary, no significant difference was found among the control group students based on the pre and post test results. In addition, the experimental group students increased the quantity and the quality of using communication strategies. Moreover, the experimental students were found to be more successful in the second oral test. Similarly, the experimental students were found to be more successful than the control group students in the second oral test.