The Effect of strategies-based instruction on speaking skills of high school students
Strateji destekli eğitimin lise öğrencilerinin konuşma becerileri üzerine etkisi
  1. Tez No: 189180
  2. Yazar: BURÇAY BURCU ATİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil ö renme stratejileri, konu ma stratejileri, konu ma becerisiiçin strateji e itimi, ö rencilerin konu ma stratejilerifarkındalıkları, Language Learning Strategies, speaking strategies, strategies-basedinstruction for speaking, learners? awareness of speaking strategies
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
kinci dil ö rencilerinin konu ma becerilerinde kar ıla tıkları zorluklarınüstesinden gelmekte kullanılan etkili stratejiler büyük önem ta ımaktadırlar. Bundandolayı ikinci yabacı dil ö rencileri bu tür sözel ileti im güçlükleri ile nasıl ba açıkacakları konusunda bu stratejilerden faydalanabilirler. Bu çalı ma Anadolu Lisesi 9.sınıf ngilizce'yi 2. yabancı dil olarak ö renen ö rencilerin ortamında ngilizce'ninikinci bir yabancı dil olarak konu ulması için strateji e itiminin stratejilerin kullanımıüzerindeki etkisini ortaya çıkarmayı ve ikinci yabancı dil ö rencilerinin sıklıklaseçtikleri stratejileri ara tırmayı amaçlar. Ayrıca katılımcıların konu ma becerisi içinuygulanan strateji e itiminin kullanımı üzerine sahip oldukları bakı açıları da buçalı mada incelenmi tir.Terminoloji ve tanım konularına de inildikten sonra, Dil ö renme stratejisikuramının teorik yapı ta ları üzerinde duruldu. Bu alandaki literatürden yola çıkarak bukonular açıklandıktan sonra konu ma stratejileri (ileti im stratejileri) ve konu mabecerisini geli tirmek için strateji e itimi uygulanması üzerinde duruldu. Bu ara tırmaö rencilerin sözel üretimlerini artırmak için konu ma stratejilerinin kullanımındastrateji kullanımı üzerine strateji e itimi aldılar, di er taraftan Kontrol grubu üyelerihiçbir e itim almadılar.Sonuçlar 4 farklı araç kullanılarak ölçüldü; E itim öncesi ve sonrası verilenkonu ma stratejisi anketi, önce ve sonra uygulanan konu ma testleri, Dil ö renmegünlü ü, Yapılandırılmı görü me. E itim öncesi ve sonrası uygulanan konu mastratejisi anketi ve konu ma testleri betimsel ve sayısal istatistik kullanılarak analizedildi.E itim öncesi ve sonrası konu ma stratejileri anketleri chi-square istatistikyöntemi kullanılarak analiz edildi. Önce ve sonra uygulanan konu ma testleri WilcoxonSigned Rank test ve Mann-Whitney U-test kullanılarak analiz edildi. Veri sonuçlarıdenek grubunun strateji kullanımında istatistiksel olarak önemli farklar oldu unugösterdi. Niceliksel ve niteliksel verilerden ortaya çıkan ara tırma bulguları stratejie itimi alan ö rencilerinin konu ma stratejileri kullanımındaki etkinli inin arttı ı vestrateji e itiminin onların farkındalıklarını artırdı ını gösterdi.
Özet (Çeviri)
Effective strategies used to overcome encountered difficulties in secondlanguage learners? (SLLs) speaking skills are of crucial importance. Hence, SLLs mightutilize the strategies on how to cope with such communication difficulties. This studyaims to find out the impact of strategy training in the use of strategies for speaking inEnglish as a second language (ESL) in the context of 9th grade ESL learners attendingan Anatolian High school and to investigate the second language learners? awareness ofthe speaking strategies and their frequent choice of strategies. In addition, theperspectives of the participants in the use of strategy training for speaking skill isexamined in this study.After addressing the issues of terminology and definitions, the theoreticalunderpinnings of the Language Learning Strategy concept are concentrated on. Afterclarifying these issues, through related literature it focuses on speaking strategies(Communication strategies) and strategy training for developing speaking skill. Thisresearch uses Vygotsky?s sociocultural theory (1962, 1978) to explore the effects ofstrategy training in the use of speaking strategies on learners? oral production.The study examines two groups of ESL learners during two semester period. TheExperimental group members received strategy training in the use of strategies forspeaking, whereas the Control group members did not receive any treatment.The results were measured using four different instruments: Pre-Post-speakingstrategy questionnaires, Pre- Post-speaking tests, Language learning diary, andstructured interview. The data obtained from the Pre-and Post- speaking strategyquestionnaires and Pre-Post- speaking tests were analysed by using descriptive andinferential statistics. The Pre-and Post-speaking strategy questionnaires were analysedthrough chi-square statistics. The Pre- and Post-speaking tests were analysed throughWilcoxon Signed Rank test and Mann-Whitney U-test. The results of the data showedsignificant differences in strategy use of the Experimental group. Research findingsfrom both the quantitative and qualitative data shed light on the efficacy of traininglearners in the use of speaking strategies and raising their awareness through strategytraining.