Resim sanatında kolaj, asamblaj ve Türk resmine yansımaları
Collage and assemblage in painting art and their reflections on Turkish painting
  1. Tez No: 342247
  2. Yazar: NURHAYAT GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ BAYAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kolaj, Asamblaj, Yerleştirme, Hazır-yapım, Collage, Assemblage, İnstallation, Ready-Made
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Çok eski tarihlere dayanan resim sanatı, kimi zaman ihtiyaçtan kimi zaman estetik açıdan düşünülerek yapılmıştır. Endüstrileşme ile birlikte girilen Modern Çağ günlük hayata çok çeşitli malzemeler getirirken sanatçılar da bu çeşitliliği eserlerinde kullanmaktan kendilerini alı koyamamışlardır. İşte bu noktadan yola çıkılarak ilk defa Kübizm'le sanat tarihine giren ve 20. yüzyıla damgasını vuran kolaj ve asamblaj teknikleri bu tezin konusunu oluşturmaktadır.Daha önce bu konular hakkında yapılan araştırmalarda genellikle kolajın eğitimdeki kullanımına değinildiği, kolaj ve asamblajın resim sanatındaki etkisine ve bu teknikleri kullanan Türk resim sanatçılarına yeteri kadar yer verilmediği görülmüştür. Ayrıca kolaj ve asamblajın etkisiyle giderek mekânın da sanat nesnesine dönüştürülmesi konusunun pek fazla irdelenmediği de anlaşılmıştır.Amacımız bu tekniklerin dünyada nasıl ele alındığı, Türk resim sanatına yansımaları, sanatçılarımızın bunları kullanım şeklini ve bu gün bu tekniklerin geldiği noktayı yeni bir bakış açısıyla açıkça ortaya koymaktır.Bu bağlamda bu çalışma ile elde edilen veriler resim sanatında yer alan akımlar ve sanatçıların çalışmalarına toplu halde yer verilmesi açısından gelecekte yapılacak çalışmalara da katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Painting art, dating back to very early times, has been made by taking either necessity or aesthetic aspect into account. While entering the Modern Age along with the Industrialization brought wide range of materials into the daily life, the artists could not have prevented utilizing this variety within their art works as well. Based on this point, the techniques of collage and assemblage which entered in the history of art along with Cubism and made its mark on the 20th century, constitute the subject of this thesis.When investigating the previous researches on these topics, it has been seen that these researches have dealt with the collage usage in education, but the effects of collage and assemblage in art and the Turkish artists who use these techniques in their art works have not been mentioned in these researches. It is also understood that the issue of environment gradually turning into an art object with the influence of collage and assemblage has not been explicated quite much.Our aim is to clearly put forward how these techniques are held in the world, how they reflect on Turkish art, the ways of how the Turkish artists utilize them and the stage that these techniques reached today with a new aspect.In this respect, it is considered that the data will be collected within this work will contribute to the future works on art movements and artist works.