Mustafa Refî'a-Berg-i Dervîşân (Karşılaştırmalı İnceleme-metin)
Mustafâ Refî'a Berg-i Dervishan (Comparative Review-text)
  1. Tez No: 342246
  2. Yazar: GÜLÇİÇEK AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN ÖBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şerh, Pend-nâme, Berg-i Dervîşân, Sa?âdet-nâme, Müfîd, Rûhu?ş-Şurûh, Mâ-hazar, Commentary, Pend-namah, Berg-i Dervishan, Saadet-namah, Mufid, Ruhu'sh-shuruh, Ma-hazar
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 721
Özet
Mustafâ Refî'a'nın Berg-i Dervîşân'ı Osmanlı coğrafyasında yüzyıllar boyu çok yaygın olarak okunan ve şöhreti dolayısı ile birçok tercüme ve şerhi yapılan Feridüddin Attâr'ın Pend-nâme'sinin şerhlerinden biridir. Tezimizin konusu da Berg-i Dervîşân'ın karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Odakta olan bu eserle beraber Şem'î, Abdî Paşa, İsmail Hakkı Bursevî, Kilisli Mustafa Rûhî ve Murad Molla Nakşibendî'nin Pend-nâme şerhleri ele alınacak ve mukayeseli olarak incelemeye tabi tutulacaktır.Tezimizde şerhleri meydana getiren şarihlerin hüviyetleri, yaşadıkları dönem, kişilik özelliklerinin şerhe etkisini araştırmak gibi yazar merkezli yaklaşımdan ziyade eserin şarihinden bağımsız olarak değerlendirmek suretiyle gerçekleşen eser merkezli yaklaşım benimsenmiştir.Bu çalışmada amacımız; tespit edilen şerh metinleri doğrultusunda bir bütün olarak metinlere bakıp, şerhlerin amaç, dil üslup, kaynak ve metotlarını tespit ederek şerh türü hakkında bütüncül ve derinlikli hükümlere ulaşmaktır.
Özet (Çeviri)
Mustafâ Refî?a?s Berg-i Dervishan is one of Fariduddin Attar?s Pend-namah commentaries which was the most widely read in the Ottaman geography for ages and translated and annotated because of its fame. The subject of this thesis is the comparative analysis of Berg-i Dervishan. Although this work is the focused one but at the same time Shem?i, Abdi Paşa, İsmail Hakkı Bursevi, Kilisli Mustafa Ruhi and Murad Molla Nakshibendi?s Pend-namah commentaries are to be discussed and will be subject to review in comparison.In our thesis it is adopted commentary -based approach such as that the work has been evaluated freely from its commentator rather than commentator based approach such as the commentator?s identitiy, their periods and the search of the effect of commentator?s personality traits on the commentary.In this study we aimed that in accordance with determined annotated text , to look at it as a whole to achieve holistic in-depth provisions about commentary?s type by detecting commentary?s purpuse , language, style , the source and methods.