Kastamonu ve yöresi ağızları
Dialects of Kastamonu district
  1. Tez No: 342256
  2. Yazar: ERGÜN ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞRI ÖZDARENDELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız, Kastamonu, Fonetik, Morfolojik, Sözlük, Dialect, Kastamonu, Phonetic, Morphological, Dictionary
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1235
Özet
Yapılan bu çalışma, Kastamonu ve Yöresi Ağızlarını temel almaktadır. Tez ?Giriş?, ?İnceleme?, ?Metinler?, ?Sonuç?, ?Sözlük? ve ?Kaynakça? kısmından oluşmaktadır. ?Giriş? bölümünde Kastamonu'nun tarihi hakkında bilgi verilmekle birlikte; bölgenin coğrafi yapısı hakkında da bilgiler verilmiştir. ?İnceleme? kısmında Kastamonu ve Yöresi Ağızlarının fonetik ve morfolojik yapısı incelemiş; örneklerle desteklemiştir. ?Metinler? kısmında derlenen 169 metin transkripsiyon alfabesiyle yazılmıştır. ?Sonuç? kısmında Kastamonu ve Yöresi Ağızlarının önemli görülen fonetik ve morfolojik özelliklerine değinilmiştir. ?Sözlük? kısmında Kastamonu ve Yöresi Ağızlarından toplanan metinlerde geçen sözlük maddesi oluşturabilecek nitelikte kelimeler açıklanmıştır. ?Kaynakça? kısmında ise tez için yararlanılan eserlerin künyeleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is mainly comprised of dialects of Kastamonu and its districts. The thesis consists of ?Introduction?, ?Research?, ?Texts?, ?Conclusion?, ?Dictionary? and ?Bibliography? sections. Along with the information given about the history of Kastamonu in the section of ?Introduction?, the information about the geography of the region have been mentioned. In ?Research? part, phonetic and morphological structure of the accent of the main county was examined, Kastamonu was examined and supported by samples. Compiled in the section of ?Text? the 169 texts have been written in transcription alphabet. In the part of ?Conclusion? the most important phonetical and morphological features of main county Kastamonu dialect were stated. In ?Dictionary? part, the words which were collected from main county Kastamonu dialects which have the quality to form a dictionary item were described. In ?Reference? part, the identification of works used for thesis were described.