Solo kontrabasın gelişim süreci
Development duration of solo double bass
- Tez No: 342263
- Danışmanlar: DOÇ. AMİNBAY SAPAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kontrabas tarihçesi, Solo kontrabas, orkestral kontrabas, akort, yay, The history of the double bass, solo double bass, orchestral double bass, chord, bow
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kontrabas, keman ailesinin, en kalın sesli ve en büyük çalgısıdır. Bu büyük enstrümanın, Keman ve Viol ailelerinin her ikisinden de esinlenilerek günümüzdeki şeklini almasının yanı sıra orkestra ve özellikle solo kullanımı anlatıldı. Enstrümanın özellikle akort, tel ve yay sistemindeki teknik gelişmeler, tarihsel gelişimle paralellik göstermektedir. Bu çalışmalar sonucu enstrümanın özgün ve kısık ses tınısı keşfedilmiş, orkestralarda ses kalitesini artırmak amacı ile kullanılmaya başlanmıştır. İlk dönemler, orkestralarda ve solo olarak diğer enstrümanlar için yapılmış eserler icra edilmiş olsa da sonraları kendisi için yazılmış eserlerle kullanımı yaygınlaşmıştır. İlk icracı olarak kabul edilen Monteclair'den günümüze kadar birçok olağanüstü icracı, besteci ve besteler bulunmaktadır. Ülkemizde de batı dünyası kadar olmamakla birlikte, özellikle cumhuriyetimizle başlayan kültürel devrim sonucu yetişmiş değerli icracı ve bestecilerimiz bulunmaktadır. Kontrabasın orkestral veya solo bir enstrüman mı olduğu sorusu devam ederken, o birçok yerde klasik, caz ve diğer tip müzik grupları ile geniş dinleyici kitlelerine ulaşmaktadır. Özellikle batı dünyasında enstrümanın solo performansları dikkati çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The double bass is the largest and the deepest-voiced instrument in the violin family. The description of how this great instrument, inspired by both the violin and viol families, has taken its current shape and its use of the orchestra and especially the solo has been presented. The technical developments of the instrument especially in terms of chord, bow and the spring system have been parallel to historical development. As a result of these studies the unique and raucous sound of the instrument has been discovered and used to improve the sound quality of orchestras. The double bass was initially used in orchestras and for the performance of the solo works composed for other instruments. However, later on, through the works composed exclusively for the double bass itself, its use has become widespread. Since Monteclair, regarded as the first performer, there have been a great many extraordinary performers, composers and compositions. Although not up to the western world, there are valuable performers and composers our country has produced as a result of the cultural revolution beginning with the republican period. Although the question as to whether the double bass is a solo or orchestral instrument is still debated, it has reached large audiences in many places by means of classical, jazz and other types of bands. The solo performances of the instrument have been attracting attention in the western world.