İlköğretim öğrencilerinin matematik dersinden beklentilerine göre matematik programının irdelenmesi
Analysis of mathematics curriculum according to primary school students expectations
  1. Tez No: 342264
  2. Yazar: SELİN ZAKİROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ETHEM NAZİF BAYAZITOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Matematik Öğretimi, Matematik Öğretim Programı, Öğrenci Beklentileri, Mathematics, Teaching of Mathematics, Mathematics Curriculum, Student Expectations
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma, ilköğretim 5.sınıf öğrencilerinin matematik dersine yönelik beklentilerinin Matematik Dersi Öğretim Programı'nda karşılığını ne derece bulduğunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bunun yanı sıra öğrencilerin programdan beklentileri ile kişisel özellikleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır.Tarama modelinin kullanıldığı bu betimsel araştırmada 2010-2011 eğitim ve öğretim yılında İstanbul ili Bağcılar ilçesinden pilot uygulama için rastgele örnekleme yoluyla seçilen 4 okulda yine rastgele örnekleme yoluyla seçilen 205 öğrenci üzerinde araştırmacının geliştirdiği ölçek uygulanmıştır. Ölçeğin güvenirliği Cronbach Alpha katsayısı ile incelenmiş ve değeri .93 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin kapsam geçerliği içinse uzman görüşüne başvurulmuştur. Pilot uygulama sonrası İstanbul ilinin Bağcılar ve Bakırköy ilçelerindeki ilköğretim okullarından rastgele örnekleme yoluyla belirlenen sekiz ilköğretim okulunda eğitim gören 1050 (515 Kız, 535 Erkek) 5.sınıf öğrencisi üzerinde ölçek uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 16.0 İstatistik Paket Programından faydalanılmıştır. Elde edilen veriler aritmetik ortalama, standart sapma, Mann Whitney U Testi ve Kruskal-Wallis Testi kullanılarak çözümlenmiştir.Ölçeğin konular, dersin işlenişi, materyal, dersin anlaşılabilirliği, konuların önemi, öğrenci merkezlilik, değerlendirme ve öğretmen desteği alt boyutlarına ait bulgular incelendiğinde; öğrencilerin Matematik Programında en çok öğretmen desteği ve öğrenci merkezlilik alt boyutları, en az ise materyal ve değerlendirme alt boyutlarına yönelik beklentilerine karşılık buldukları saptanmıştır. Öğrencilerin cinsiyetleri ile öğrenci merkezlilik ve öğretmen desteği alt boyutları arasında ise istatistiksel değerlendirme sonucunda anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin ekonomik düzeyleri ile konular, dersin işlenişi, materyal, dersin anlaşılabilirliği, konuların önemi, öğrenci merkezlilik ve öğretmen desteği alt boyutları arasında da anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, opinions of 5th grade students were explored for assessment of whether their expectations were met during the mathematics curriculum. It was also determined whether there was a relationship between the students? expectations and their demographical characteristics.In this descriptive research, 205 students in 4 schools were randomly chosen as pilot in Bağcılar, İstanbul during the 2010-2012 academic year. The Cronbach Alpha reliability scale was used to examine the pilot group and its value was found to be 0.93; therefore, views of experts were taken to for the validity of the scale. Following the pilot application, the same scale was used again on 1050 randomly chosen 5th grade students from 8 primary schools from Bağcılar and Bakırköy, of which 515 were females and 535 were males. SPSS 16.0 statistical program was used for analysis. The data obtained from this research was solved using arithmetic mean, standard deviation, Mann Whitney U Test and Kruskal-Wallis Test.Upon examination of the gathered data on subjects, processing of the lesson, materials, comprehension, importance of subjects, student-centered, teacher support, and assessment; it was found that the expectations of the students was mostly met during teacher support and student-centered stages of the study. On the other hand, expectations of the students were met least during material and assessment stages. There seemed to be a significant difference not only between the gender of the students, and student-centered, teacher support; but also between the economical status of the students and other factors such as processing, material, comprehension, importance of the subjects, and student-centered, teacher support.