Meslek yüksekokulu öğrencilerinin akademik ve sosyal uyumlarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Examing academic and social integration levels of vacational school students based on a veriety of varibles
- Tez No: 342265
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. TUNCER BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Uyum, Sosyal Uyum, Yüksek Öğretim Ya?amı, Meslek Yüksekokulu, Academic Integration, Social Integration, Higher Education Life, Vocational School
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma, meslek yüksekokulu öğrencilerinin yükseköğretim yaşamına akademik ve soysal uyumlarını çeşitli değişkenler açısından incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın örneklemi, Trakya Üniversitesi bünyesinde 4 meslek yüksekokulundan rastgele seçilen 460 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma grubundaki öğrencilerin % 46,7'i Sosyal Bilimler MYO' da, %33,5'i Teknik Bilimler MYO'da, %11,3'ü Sağlık Hizmetleri MYO'da ve %8.5'i Arda MYO'da öğrenim görmektedir. Öğrencilerin %47,8'i erkek, %52,2'si kızdır. Veri toplama aracı olarak Pascarella ve Terenzini (1980) tarafından geliştirilen likert tipi sorulardan oluşan anket kullanılmıştır. Anket, Mana (2010) tarafından Türkçeye uyarlanmıştır Veriler betimsel istatistikler, t-testi, ANOVA ve LSD Test ile analiz edilmiştir.Bulgular öğrencilerin akademik ve sosyal uyum düzeylerinin cinsiyet, anne eğitim ve baba eğitim değişkenlerine göre anlamlı biçimde farklılaşmadığını; ancak öğrencilerin öğrenim gördükleri okul türlerine ve aile gelir düzeylerine göre anlamlı biçimde farklılaştığını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The sample of the study composed of 460 student chosen from the 4 vocational school randomly at Trakya University. The purpose of this study was to examine academic and social integration levels of students based on a variety of variables at Higher Educational Life. The design of the study was corelational and the sample included 460 students from 4 Vocational School. Students? distribution based on the schools was: % 46.7?i Social Science Vocational School, %33.5?i Technical Science Vocational School,, %11.3?ü Health Services Vocational School and %8.5?i Arda Vocational School. 47.8 % of the students were males and 52.2 % of the students were female. Data collection instrument was developed by Pascerella and Terenzini (1998). The instrument was adopted in Turkish by Mana (2010). In addition to descriptive statistics, t-tests, ANOVAs and LSD Test were used to analyze the data.Findings indicated that students? academic and social integration levels did not differ based on gender, mother?s education level and father?s education level but differed based on family income level and types of school.