Psikolojik sözleşmenin örgütsel bağlılığa olan etkisi: Tekstil sektöründe bir uygulama
The effect of psychological agreement on organizational commitment: An application in textile industry
  1. Tez No: 342266
  2. Yazar: GÖKÇE KEMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sözleşme, Örgütsel Bağlılık, Psychological Agreement, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Psikolojik sözleşme, işveren ile çalışan arasında kurulan yazılı olmayan, birbirlerine karşı olan yükümlülüklere duydukları inançtır. Psikolojik sözleşmeler hem bireyin beklenti ve bireysel isteklerini hem de örgütün çalışanından beklediği ancak yine yazılı halde olmayan bir takım beklentileri ve istekleri ifade etmektedir. Psikolojik sözleşmeler algısaldır.Örgütsel bağlılık ise, çalışanın kurumsal amaç ve değerleri kabul etmesi, bunları yerine getirmek için uğraşması ve işyeri üyeliğini devam ettirmek için çaba sarfetmesi ve bunu istemesidir.Bu çalışmada, psikolojik sözleşme ve örgütsel bağlılık ilişkisi incelenmiştir. Ayrıca kontrol değişkenleri olarak belirlenen yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, görevi, çalışma yılı ve medeni durumu gibi çalışanların demografik özelliklerinin psikolojik sözleşme ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerinin ölçülmesi de çalışma amacı kapsamındadır.Edirne ilinde tekstil sektöründe görev alan 385 çalışana anket uygulanmıştır. Anket yöntemiyle sağlanan veriler, istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre psikolojik sözleşmenin örgütsel bağlılığa etkisinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca kontrol değişkenleri olarak belirlenen demografik özelliklerin de her iki değişken üzerinde etkili olduğu ve her iki değişkene olan etkilerinin yüksek seviyede benzer olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The psychological agreement in the non-written form is the faith which shows the employer and employee?s responsibilities for each other. Psychological agreements refer to not only individuals needs and expectations but also in the non-written-form a number of expectations and aspirations that the organisation expect from them.Organizational commitment is to accept the employee?s objectives and values, strive to fulfill them and want and try to continue his membership in the workplace.In this study the relationship of psychological agreement and organizational comminment. Besides, it is aimed that demographic characteristics of employees such as age, gender, educational background position in the workplace, years of work and marital status are identified as control variables and the effects of these variables on the psychological agreement and organizational commitment are measured.The questionnaire was administered to 385 employees who work in the textile industry in the province of Edirne. The data obtained through the questionnaire were analyzed using spss programme. According to the findings of the study, it was found that psychological agreement affected organizational comminment. Moreover, the demographic characteristics identified as control variables affected both variables and that effect was highly similar in both variables.