Batı Trakya'da müziğin Türk Yunan kültürel etkileşimi bağlamında incelenmesi
The analysis of music in Western Thrace within the context of Turkish-Greek cultural interaction
- Tez No: 342267
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Etkileşim, Ortak Kültür, Ortak Dağar, Türk Yunan, Batı Trakya, Cultural Interaction, Common Culture, Common Literature, TurkishGreek, Western Thrace
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Türk devletlerinin dünyanın farklı coğrafyalarında uzun süreli varlığı o coğrafya üzerindeki toplumları kültürel yönden etkilerken şüphesiz aynı etkileşim durumu Türk toplumu içinde geçerli olmuştur. Bu bağlamda; yıllarca beraber yaşamış toplumlar arasında kültürlerin birbirinden etkilenip etkilenmediğini sorgulamak doğru bir yaklaşım olmamakla beraber burada sorgulanması gereken ancak ve ancak bu toplumların kültürlerinin birbirlerinden ne kadar etkilendiği olabilir.Bu araştırma ile Batı Trakya Bölgesinde yaşayan Türk ve Yunan toplumları arasındaki kültürel etkileşimin müzik odaklı olarak hangi boyutlarda gerçekleştiğinin değerlendirilmesinin yanında Türk-Yunan ortak müzik çalışmalarının uluslararası ilişkiler açısından ne gibi sonuçlar doğurduğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır.Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan kültür analizi yaklaşımı ile desenlenmiştir. Araştırma amacı kapsamında veri toplanabilmesi için doküman analizi ve görüşme tekniklerinden yararlanılmıştır. Bu doğrultuda iki ülke kültürünü barındıran ortak müzik çalışmalarına ait dokümanlar incelenmiş ayrıca Batı Trakya'da yaşayan ve araştırmanın çalışma grubunu oluşturan 13'ü Türk, 8'i Yunan toplam 21 kişi ile yapılan yüz yüze görüşmeler kayıt altına alınmıştır.Araştırma ile elde edilen bulgulardan katılımcıların Türk-Yunan ortak müzik çalışmalarıyla ilgili çoğunlukla olumlu görüşlere sahip olduğu ve müziğin kültürel etkileşime katkısı olduğunu düşündükleri sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte yapılan ortak müzik çalışmalarının toplumlararası kültürel uzlaşmaya, iletişimin kolaylaşmasına ve önyargıların azalmasına, dostluk ve barışın gelişmesine katkı sağladığı görüşünde olanlar olduğu gibi bu çalışmalara olumsuz bakanlar, şüpheyle yaklaştıklarını, inandırıcı bulmadıklarını belirtenler de bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Long dominance of Turkic states on various societies dispersed in vast geographies around the globe has created immense mutual cultural influences. While the existence of such mutual interactions is a trivial fact, the research question to be put here is to bring into the open the extent of these interactions. In that regard the aim of the present research is two folded: First, an evaluation of cultural interactions between Western Thrace Turkish society and local Greek society with focus on music; second, determination of the influence of common music studies between the two societies on internation relations between the two countries.The pattern of the present research is cultural analysis approach, which is a quantitative method. In data acquisition, document analysis and interview techniques are utilized. Accordingly, many common music works involving the common culture of the two countries are analysed, while also face-toface interviews are done with 21 people (13 Turks, 8 Greeks) that live in Western Thrace and constitute the working group of the research.With satisfactory evidence it is inferred that the majority of participants have affirmative views on Turkish-Greek common music studies and their influence on cultural interaction. As examples to opposite views on the influence of common music studies, their importance on intercultural reunion, ease of communication, minimising prejudice, strengthening ties of fellowship and peace have been emphasized as a positive outlook, while some spectical and dubious viewpoints have also been received.