Personel güçlendirme uygulamalarının örgütsel bağlılığa etkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma
The effect of employee empowerment applications on organizational commitment: A research in banking sector
  1. Tez No: 342269
  2. Yazar: GÖZDE GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR KUMKALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güç, Personel Güçlendirme, Bağlılık, Örgütsel Bağlılık
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Küreselleşmenin hız kazandığı günümüzde, hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlayabilmek ve rekabet avantajı elde edebilmek için işletmelerin bir takım uygulamalarda bulunmaları gerekir. Bu uygulamaların başında çağdaş bir yönetim uygulaması olan personel güçlendirme gelmektedir.İşletmelerin gelişmesinde ve büyümesinde en önemli temel yapı taşı olan çalışanların işletme için gösterdikleri çabalar ve harcadıkları emekler işletmeyi değerli kılmaktadır. İşletmeler de bunun bilincinde olarak çalışanlarına güç, yetki, sorumluluk ve güven vererek çalışanlarını güçlendirmektedirler.Çalışanlar kendilerini güçlendirilmiş hissettiklerinde, bulundukları kuruma karşı bağlılıkları artmaktadır. Bu da günümüzün zorlu koşullarında işletmeler için bir önem arz etmektedir.Bu nedenle tez çalışmasında; yoğun rekabetin çok sık yaşandığı banka sektöründe personel güçlendirmenin ne derece uygulandığı ve güçlendirmenin örgüte olan bağlılık düzeylerini nasıl etkilediği incelenmiştir.Araştırma, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli il merkezlerinde faaliyet gösteren 20 bankada çalışan 382 kişiye anket uygulanarak elde edilen veriler, SPSS programında güvenilirlik testi, çalışanların demografik dağılımı, personel güçlendirme ve örgütsel bağlılık ölçeklerinin yorumlamaları, faktör analizi, farklılık testleri (Kolmogrov-Smirnov Z,Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis), regresyon ve korelasyon analizlerinin uygulanması ile oluşturulmuştur.Araştırmanın sonucunda; bankacılık sektöründe uygulanan personel güçlendirmenin ve personel güçlendirme alt boyutlarının çalışanların örgüte olan bağlılıklarını artırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is necessary that several applications should be done by business firms to accommodate themselves to changing market conditions and to take advantage of competition. The first-major one of these applications is `Employee empowerment? which is a modern management application.Efforts and endeavoring ?for business firms- of employees who are the most important factor in the developing and growing process of business firms make business firm precious. Thus, business firms empower their employee by giving them power, authority, responsibility and trust thanks to being aware of this situation.The commitment of employees to the business firm they work for increases when employees feel themselves empowered. This has importance for business firms in our today?s tough conditions.As a result of this situation, in this study, it aims to find out what extent that employee empowerment is applied and what extent that employee empowerment affects organizational commitment level in banking sector in which competition occurs mostly.The study is done via datum acquired from surveys which were applied to 382 people working in 20 banks in Edirne, Tekirdağ and Kırklareli city-centers, reliability test of SPSS program, demographical dispersion of employees, interpretation of employee empowerment and organizational commitment?s surveys, factor analysis, variation tests (Kolmogrov-Smirnov Z, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis), regression and correlation analysis.In consequence of the study, it is found out that employee empowerment applied in banking sector and its sub-dimensions increase employees? commitment to organization.Key-Words: Power, Employee Empowerment, Commitment, Organizational Commitmen