Evli bireylerin evlilik çatışması, çatışma çözüm stilleri ve evlilik uyumlarının incelenmesi
Study of examining marital conflict, conflict resolution styles and marital adjustment of married individuals
- Tez No: 342346
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKAVET KABASAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, çatışma, evlilik çatışması, çatışma çözüm stilleri, evlilik uyumu, Marriage, conflict, marital conflict, conflict resolution style, marital adjustment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, evli bireylerin evlilik çatışmaları, çatışma çözüm stilleri ve evlilik uyumlarının bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek, evli bireylerin evlilik çatışmaları, çatışma çözüm stilleri ve evlilik uyumları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek, ayrıca evli bireylerin evlilik çatışmaları ve çatışma çözüm stillerinin onların evlilik uyumu üzerindeki yordayıcı etkisini araştırmaktır.Araştırmada evreni İzmir il/ilçe merkezlerinde ikamet eden ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 113 çiftten (226 kişi) oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; evlilik çatışmasını ölçmek için `Evlilik Çatışması Ölçeği', çatışma çözüm stillerini ölçmek için `Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği', evlilik uyumunu ölçmek için `Evlilikte Uyum Ölçeği', demografik özellikler için ise oluşturulan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.Verilerin çözümlenmesinde SPSS 15.0 paket programı kullanılmış, katılımcıların demografik özellikleri ve ölçeklerden elde edilen veriler ile ilgili çözümlemeler için t-testi, varyans analizi, korelasyon ve çoklu regresyon analizleri yapılmıştır.Bulgular: Evli bireylerin evlilik çatışmaları, çatışma çözüm stilleri ve evlilik uyumlarında onların cinsiyetlerine göre, çatışma yaygınlık ve olumlu çatışma çözüm stilleri alanında; kadının çalışma durumuna göre, olumlu çatışma çözüm stillerinde; eğitim durumlarına göre, olumlu ve olumsuz çatışma çözüm stilleri alanında; çocuk sahibi olmalarına göre, evlilik uyumunda; sahip olunan çocuk sayısına göre, olumsuz çatışma çözüm stillerinde; çatışmayı kimin başlattığına göre, çatışma sıklık alanında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Evli bireylerin evlenme kararına göre, önemli farklılıkların var olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.Evli bireylerin cinsiyetlerine göre evlilik çatışmaları, çatışma çözüm stilleri ve evlilik uyumları arasında kadınlara, erkeklere ve katılımcıların tümüne ait önemli olduğu belirlenen ilişkililer saptanmıştır.Kadınlarda, çatışma yaygınlığının ve olumsuz çatışma çözüm stillerinin; erkeklerde, çatışma yaygınlığının ve boyun eğmenin; katılımcıların tümünde ise çatışma yaygınlığının, olumlu çatışma çözüm stillerinin, olumsuz çatışma çözüm stillerinin ve boyun eğmenin evlilik uyumunun önemli birer açıklayıcısı oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine whether marital conflict, conflict resolution styles and marital adjustment differs according to some variables and whether there is a meaningful relation with their marital conflict, conflict resolution styles and marital adjustment. In addition the aim of the study is to investigate the predictive power of marital conflict and conflict resolution styles of marital individuals on marital adjustment.The universe of the research is 113 volunteer couples (226 persons) residing in İzmir. As a tool to gather data to measure marital conflict ?Marital Conflict Questionnaire?, to evaluate conflict resolution styles ?Conflict Resolution Styles Scale?, to measure marital adjustment ?Marital Adjustment Test?, and for the demographic features ?Individual Information Form? were used.To analyze data, SPSS 15.0 was used. T-test, variant analysis, correlation and multiple regression analysis were used to analyze data gathered from scales and demographic features of the participants.Findings: Some significantly differences have beeen detected in the field of frequency of marital conflict depending on who started the conflict, in the field of negative conflict resolution styles depending on the number of the children being possessed, in the field of marital adjustment depending on having any children or not, in the field of positive and negative conflict resolution styles depending on the levels of education, in the positive resolution style depending on the female employment condition and in the field of conflict expansion depending on sex of individuals.Some relations with marital conflict, conflict resolution styles and marital adjustment depending on sex of marrried individuals have been found that are considered to have some signifance which is carried by entire participants both male and female.It has been found that there is a fair explanation to women?s conflict expansion and negative conflict resolution style, men?s conflict expansion and subordination and for all participants? conflict expansion, positive conflict resolution style, negative conflict resolution style and subordination.