Alkol kullanımının evlilikte çatışma, çatışma çözüm stilleri ve evlilik uyumu üzerindeki etkisi
- Tez No: 472143
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELA ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Alkol kullanımı, evlilik uyumu, evlilik çatışması, çatışma çözüm stilleri, Alcohol use, marriage adjustment, marital conflict, conflict resolution styles
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Artan boşanma oranları dikkate alınarak hazırlanan bu çalışmanın temel amacı alkol kullanan çiftlerin evlilik uyumlarının, çatışmaların ve çatışma çözüm stillerinin ortaya koyulması ve alkol kullanımın bu değişkenler üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bununla birlikte, evlilik uyumu ile çatışma ve çatışma çözüm stilleri arasındaki ilişkilerin ortaya koyulması da çalışmanın alt amaçlarını oluşturmaktadır. Bu çerçevede İstanbul Kadıköy ve Beyoğlu ilçelerinde ikamet eden ve düzenli bir şekilde alkol kullanmakta olan bireyler 150 kişiye Demografik Bilgi Formu, Evlilik Uyumu Ölçeği, Evlilik Çatışması Ölçeği, Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği ve Alkol Kullanım Bozukluklarını Tarama Testi'nden oluşan anket formu uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, alkol kullanımı evliliklere yaşanan çatışmayı artırmaktadır. Bununla birlikte alkol kullanımı evlilik uyumunu ve çatışma çözüm stillerini olumsuz etkilemektedir. Yapılan fark analizi sonuçlarına göre evlilik uyumu cinsiyete ve alkol kullanma durumuna göre farklılaşırken; çatışma çözüm stilleri evlenme durumuna ve sosyal kullanıcı olma durumuna göre farklılaşmaktadır. Alkol kullanımı ise eşler arasındaki yaş farkına göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study, which takes into account the increasing divorce rates, is to examine marital adjustment, conflicts and conflict resolution styles of alcohol-using couples and the effect of alcohol use on these variables. However, the relationship between marriage adjustment and conflict and conflict resolution styles also constitutes the sub-goals of the study. A questionnaire consisting of Demographic Information Form, Marriage Conflict Scale, Marital Conflict Scale, Conflict Resolution Styles Scale and Alcohol Use Disorder Screening Questionnaire was applied to 150 individuals living in Istanbul Kadıköy and Beyoğlu districts who regularly use alcohol. According to findings from the study, alcohol use increases the conflict in marriages. Alcohol use, however, affects marital adjustment and conflict resolution styles. According to the results of the difference analysis, marital adjustment differs according to the use of sex and alcohol; Conflict resolution styles differ depending on the marriage status and social user status. Alcohol use differs according to age difference between spouses.