İlköğretim matematik öğretmenliği 2. sınıf öğrencilerinin fizik dersine yönelik tutumları ile öğrenme stilleri arasındaki ilişki
The correlation between the attitudes to physic class and learning styles of second class prospective teachers in the primary school mathematics teaching
  1. Tez No: 342347
  2. Yazar: BURCU EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Stil, Öğrenme Stili, Tutum, Fizik Dersine Yönelik Tutum, Learning, Learning Styles, Attitude, Attitude Towards The Physic Lesson
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu araştırmanın amacı, İlköğretim matematik öğretmenliği 2. Sınıf öğrencilerinin öğrenme stilleri ile fizik dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir.Araştırmada genel tarama modeli kabul edilmiştir.Araştırma 2011-2012 öğretim yılı bahar döneminde,İzmir İli ,Buca Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2.sınıfta öğrenim gören 137 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir.Araştırma nicel araştırma yaklaşımı benimsemiştir. Araştırmanın veri toplama araçlarını 1985 yılında Kolb tarafından geliştirilen Kolb Öğrenme Stilleri Envanteri, Gamze Sezgin Selçuk tarafından geliştirilen (2004) Fizik Tutum Ölçeği ve öğrencilerin kişisel özellikleri belirlemek için kullanılan ?Kişisel Bilgi Formu? oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde sayı, frekans ve yüzdelerden, sayısal karşılaştırmalar için ki-kare (X²) testinden, aritmetik ortalama ve standart puan hesaplarından, ikili küme karşılaştırmalarında, Levenne, Scheffe ve t testinden, ikiden çok küme karşılaştırmalarında ise tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Değişkenler arasında anlamlı bir fark bulunup bulunmadığının belirlenmesinde 0,05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır.Araştırma sonunda Buca Eğitim Fakültesinde İlköğretim matematik Öğretmenliği bölümünde okuyan öğrencilerin, 21 inin ayrıştıran, 23ünün yerleştiren, 34 ünün özümseyen,59 unun değiştiren öğrenme stiline sahip oldukları belirlenmiştir. Erkek ve kız öğrenciler çoğunlukla değiştiren ve özümseyen öğrenme stilini tercih etmişlerdir. Şube değişkenine göre, örgün ve ikinci öğretim öğrencilerinin değiştiren ve özümseyen öğrenme stilini en fazla kullandıkları görülmüştür.Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi ve diğer liselerden mezun olan öğrencilerin çoğunlukla değiştiren öğrenme stilini tercih ettikleri görülmüştür.Fizik dersine yönelik tutum iki alt boyuta göre incelenmiştir.(ilgi duyma ve önem verme).Bu iki alt boyuta göre, erkek öğrencilerin fizik dersine yönelik tutumlarının kızlara göre daha olumlu olduğu belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin ilgi duyma ve önem verme alt boyut tutum puanları kız öğrencilerinkinden yüksektir.Buna ek olarak örgün öğretimde okuyan öğrencilerin ilgi duyma ve önem verme alt boyut tutum puanlarının ikinci öğretimde öğrenim gören öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.Farklı lise türlerinden mezun olan öğrencilerin (Anadolu lisesi,Anadolu Öğretmen Lisesi,Diğer liseler)fizik dersine karşı tutum düzeylerinin eşit olduğu tespit edilmiştir.Farklı öğrenme stilline sahip öğrencilerin fizik dersine karşı tutumlarının farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Yerleştiren öğrenme stiline sahip öğrencilerin fizik ilgi duyma alt boyut tutum puanı ortalaması ile özümseyen ve değiştiren öğrenme stiline sahip olan öğrencilerin ilgi duyma alt boyut tutum puanı ortalaması arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Diğer taraftan özümseyen öğrenme stiline sahip öğrencilerin fizik önem verme alt boyut tutum puanı ortalaması ile yerleştiren ve değiştiren öğrenme stiline sahip olan öğrencilerin fizik dersine ilişkin önem verme alt boyut tutum puanı ortalaması arasındaki fark 0,05 düzeyinde anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the correlation between the attitudes to physic class and learning styles of second class prospective teachers in the primary school mathematics teaching.The general screening model was accepted by the research.This research was conducted with 137 studens attending to Primary School Mathematics Teaching Department at Buca Education Faculty, in İzmir for the spring term of 2011- 2012 academic years.In the research quantitative approach was adopted.The data were collected by ?Kolb Inventory of Learning Style? developed in 1985 by Kolb and then tested its accuracy by translating in Turkish in 1993 by Aşkar and Akkoyunlu , ?Physcis Attitude Scale? developed by Gamze Sezgin Selçuk (2004), for determining the personal information of the students ?personal information form? are used. Research data have been obtained using SPSS 15.0.The data were analyzed using , numbers, frequencies, and percentages, the square test (X²), calculation of average and standard point, Levenne, Scheffe and t-test in the comparison of two sets; one-way variant analysis (Anova) in the comparison of the sets with a number of more than two, 0.05 meaningfulness level is considered to determine if there is a certain difference or not among the variants.At the end of the research, it is determined that twenty-one of students prefer converger type of laerning styles, twenty ?three of students have accomadator type of learning styles, thirty-four of students have assimilator type and fifty- nine of studets have diverger type of learning styles.Mostly male and female students prefer diverger and assimilator type of learning styles.According to class variant, diverger and assimilator type of learning styles are used by the first and second education department students mostly .Students,graduated from Anatolian high school, Anatolian teacher high school and the other high schools prefer diverger type of learning styles mostly.Attitudes towards physic lesson is examined by two sub-dimensions.(interest and importance) According to the two sub-dimensions, male students have more positive attitude than female students to the physic lesson. Male student?s interest and importance sub-dimensions attitude scores are higher than female students. Addition that,it is determined that the scores of students,who are in first education of subdimension on importance and interest, are higher than the scores of students,who are in second education.It is determined that the attitudes of the male and female students graduated from different high schools (anaotolian high school ,anatolian teacher high school and the other high schools) to the physic lesson are observed as the same. It is determined that students with different learning styles show difference in their attitudes to the physics lesson. There has been a reasonable difference between interest sub-dimension attitude of physic scores average of the students having accomadator type of learning style and interest sub-dimension attitude of physic scores average of the students having assimilator and diverger type of learning.On the other hand, There has been a reasonable difference between importance sub-dimension attitude of physic scores average of the students having assimilator type of learning style and importance sub-dimension attitude of physic scores average of the students having accomadator and diverger learning styles by considering 0.05 meaningfulness level.