Türkiye'deki tarımsal işletmelerde fındık üretim teknikleri ve Dünya'daki benzerleriyle karşılaştırılması
Comparison of hazelnut production techniques in agricultural enterprises between Turkey and the World
  1. Tez No: 342393
  2. Yazar: PINAR SAĞLAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim Teknikleri, Fındık Sektörü, İstatistiksel Veriler, Tarımsal Politikalar, Production Techniques, Hazelnut Sector, Statistical Data, Agricultural Policies
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Fındık Dünya'da özellikle çikolata ve şekerleme sanayinde kullanılan, çerezlik olarak da tüketilen sert kabuklu meyve türüdür ve yetiştirilişi M.Ö. 2838 yılına dayanmaktadır. Dünya'da fındık yetiştiriciliği için en iyi yetişme koşullarına sahip olan ülkemiz 1960'lı yıllardan itibaren en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı ülke konumunda yer almakta ve dünya fındık sektörüne yön vermektedir. Bu çalışmada özellikle fındık üretimi yapan dört büyük üretici olan Türkiye, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya'nın fındık üretimi ve fındık üretiminde kullandığı yetiştirme teknikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiş, üretimin yapıldığı tarımsal işletmelerde uygulanan üretim teknikleri sonucunda elde edilen nihai ürünün, fındık sektöründeki yeri istatistiksel veriler ile karşılaştırmalı olarak yorumlanmıştır. Fındık üretiminde Avrupa Birliği, ABD ve Türkiye'de uygulanan tarımsal politikalarla fındık sektörünün geleceği için üretimde, ihracatta ve ithalatta uygulanması gereken yöntemler hakkında çözüm önerilerine de yer verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hazelnut, specifically used in chocolate and confectionery industry in World, is a type of hard-shell fruit also consumed as a snack, was first farmed at dates back on 2838 BC. Turkey has the best growing conditions for the cultivation of hazelnuts in the world. It is the largest hazelnut producer and exporter, giving the market share direction to hazelnut sector since 1960s. In this study, four major manufacturers Turkey, Italy, United States and Spain, which are engaged in the production of hazelnuts, are examined by comparing the cultivation techniques used in the production of nuts and position of final product in world market interpreted with statistically data as per the product obtained by manufacturing techniques, applied in the agricultural enterprises. Solution proposals have been submitted about the methods to be applied in European Union, United States and Turkey, for the future of agricultural politics in production, exports and imports in hazelnut industry.