Grafik tasarımda espas sorunları
Space problems in graphic design
  1. Tez No: 342410
  2. Yazar: FATIMA TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SAVAŞ ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Espas, Tipografi, Görsel Algılama, Space, Typography, Visual Perception
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Grafik tasarımın amacı; mesaj iletmek ya da bir ürün tanıtmaktır.Günümüz iletişim çağıdır. İnsanların etrafında birçok grafik tasarım ürünü vardır. İnsan gözü, gördüğü her şeyi bir bütün olarak algılar. Bu durumda parçaların özelliklerinin bütünü yaratmadaki katkıları önemlidir.Bütün, parçaların doğru şekilde birleşmesi ile ortaya çıkar. Aksi halde izleyici ilgisini kaybeder. Görsel bütünlüğün oluşmasında, en büyük rolü tasarımcılar üstlenir. Tasarımcıların kullandıkları espas, birçok sanat dalında olduğu gibi Grafik Tasarımda da etkilidir. Espas, boşluk anlamına gelir. Etrafımızda her yerde, maddenin en küçük birimleri arasında dahi görülür.Tasarımcının, başarılı bir iletişim için görsel bütünlük oluşturması gerekir. Bu da ancak tasarımda kullanılan imge ve yazıda espası iyi ayarlama ile olur. Espas sayfada görünmeyebilir. Tasarımda kullanılan elemanlar arasında bütünlük sağladığından ve görsel algılamayı kolaylaştırdığından, eğitim almış bir tasarımcı için espas, tasarımdaki en önemli elemanlardan biridir.Bu çalışma, grafik tasarımda görsel bütünlük oluşturmadaki ilişkiye, bu ilişkinin kalitesine ve nasıl yükseltileceğine dikkat çekmiş ve sanat eğitimindeki önemi vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the graphic design is to convey a message or present a pruduct.Our age is a communication age. There are lots of graphic design products around people. Human eye perceive its surrounding as a whole. In this case, the contribution of fragments to the whole is the most important factor.Unity occurs with true combine all parts in design. An audience always seeks wholeness in a message, otherwise they loose their interest in design. Designers take on the major role about visual unity in designs. Space, which used by designers, effective in graphic design as formed in all arts. Space seen in the smallest units of material as all around us.Creating a visual unity is necessary for a successful communication. This is doing with good adjustment typograpy and image which used in design. Space on page layout can be ignored. Space provides unity between the elements used in design and provides convenience in visual perception. So it is one of the most important element in design for the professional designers.This study put emphasize on the relation of typography and images in graphic design, try to find ways for making it high quality and emphasize its place in art education.