Yöneylem araştırmasında oyun teorisi stratejilerinin firmaların reklam kampanyalarında uygulanması ve analitik bir çalışma
Application of game theory in operations research and analytical study strategies firms advertising campaigns
- Tez No: 342409
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Optimum, Kazanç, Oyun teorisi, Game, theory, analytcical, companies
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yöneylem araştırması örgüt içinde organizasyonel ilerlemeyi sağlayan, belirli etkilerin karmaşıklığı arttırdığı durumlarda netleşmeyi sağlayan disiplinler arası bir bilimdir. Örgüt birbiri ile bütün olarak hareket ederken karşılaşılabilecek tüm olumsuz etkilerin karmaşıklığını ortadan kaldırır.Üretim ve tüketim ortamlarında işletmenin piyasaya girişlerinden ? piyasa var oluşlarını sürdürmelerine kadar geçen süreçte kar maksimizasyonu önemi oldukça yoğundur. İç ve dış faktörlerin etkilerine dirençleri başarılı olan firmalar bulundukları piyasada ayakta kalmayı başarırlar ve sürekli büyümeye giderler. Sürekli büyüme mümkün olan en kıyasıya yarışı ve rekabeti doğurur.İşletmeler bulundukları rekabet ortamında kendi menfaatlerini, koruyup en iyiye ulaşmayı tercih edeceklerdir. Ortaya çıkacak sonucun faydaya dönüşmesi için bulunulan ortam, rakipler değerlendirilmeli ve analiz edilmelidir.Optimum kazancı yakalamak için yarışan taraflar göz önünde bulundurulmayan etkileri engel olmaktan çıkarmaya çalışacaklardır. Bu çaba teknolojik ve diğer unsurlar dışında stratejik düşünüp karar verme yetisinin üzerinde durmayı gerektirecektir. Yapısalcı yaklaşım ile stratejik düşünme yöntemi olan oyun teorisi finansal-sosyal ve yasal anlamda farklı bakış acıları sağlayacaktır. İşletmenin tüm çevresi ile ilgili etkileşimlerinde bulunabilecek yöntem olan oyun teorisi matematiksel temeli ile güvenilirlik düzeyi maksimum olmaktadır.Oyun teorisinin farklı metotlarının işletmenin tüm birimlerinde uygulanabilir olması rekabetin en üst düzeyde olduğu noktalarda bile oyun teorisinin sağladığı rasyonel kararların tutarlılığı ekonomik alanda oyun teorisi ile çok daha fazla karşılaşacağını ortaya koymuştur.Bu çalışmada amaç yöneylem araştırmasının matematiksel modeli olan oyun teorisinin işletmelerin karşılıklı stratejik karar vermelerinin incelenip değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Operational research provides organizational advance, and also it is a discipline that clears the complexity when it grows. Association eliminates the negative effects of complexity by acting as one.The importance of the profit maximization during the entry of market- existance of company is intensive. The companies which can endure both inner and outer effects can survive and everlastingly grow in that market. Everlastingly growth causes the most savage race and rival business.Companies will try to protect their benefit among the other companies and they will try to reach the best. The adversaries should be evaluated and analized carefully to obtain the positive result.The companies which wants to have the optimum profit will try to eliminate the effects which are negligible. This effort needs to be done by strategy of thought, except the technological and other factors. Game theory which is strategic thinking with structural approach provides different points of view at financial-social and legal sides. Game theory which is a mathematical basic and trustworthiness level maximized, provides lots of interactions with the all environment of the company.The applicability of the different methods of game theory at all departments of a company shows that the rivalry at the top points can be solved by the rational decisions of game theory that it can be used more when it is consistent.This study aims to prove that game theory which is a mathematical model of operational research can be used for the strategical decisions of companies