Televizyon izleme alışkanlıklarının kişinin kendisini, çevresini ve sıradışı yaşam olaylarını algılamasına ve kabul etmesine etkisi
The effect of television watching habits on self perception and perception of environment and exceptional life events
- Tez No: 342412
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM ANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, Yerli Diziler, Beden İmajı, Yaşam Doyumu, Normallik, Television, Television Serials, Body Image, Life Satisfaction, Normality
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Televizyonun hayatımızdaki yeri her geçen gün artmaktadır. Günümüzde televizyon artık eğlendirme, bilgilendirme gibi işlevleri olan bir iletişim aracı olmakla kalmayıp aynı zamanda kişiler ve toplum üzerinde önemli bir ikna gücüne sahiptir. Son dönemlerde televizyonda en çok beğenilen ve izlenen program türlerinin başında yerli diziler gelmektedir. Yerli diziler de izleyiciye gerçek yaşamda elde edemediği hayatları göstererek önemli bir etkileme gücüne sahiptir. Popüler yerli diziler, çok büyük bir çoğunluk tarafından izlenip, bu sayede gündem belirleme, gündemi değiştirme gücüne sahip olabilmektedir. Bu çalışmada, televizyonda yerli dizi izleme alışkanlıklarının, kişinin beden algısı, normallik algısı, yaşam doyumu ve psikolojik sağlamlık düzeyi üzerine etkileri incelenmiştir. Aynı zamanda çeşitli sosyodemografik özelliklerle televizyon izleme alışkanlıkları arasındaki ilişki de araştırmanın soruları arasında yer almıştır. İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara, Erzurum, Diyarbakır, Malatya ve Kayseri olmak üzere 9 farklı ilde 534 kişiyle gerçekleştirilen çalışmada, katılımcılara 98 sorudan oluşan bir anket verilmiş, anketler dolduranın kimliği belli olmayacak şekilde kapalı zarf ile toplanmıştır. Yaşam doyumunu ölçmek için Diener'ın Yaşam Doyum Ölçeği; psikolojik sağlamlığı ölçmek için Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, televizyon izleme alışkanlıkları ve televizyonda yerli dizi izleme alışkanlığıyla yaşam doyumu dışındaki tüm değişkenler arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Buna göre televizyon izleme alışkanlıkları kişinin beden algısı, normallik algısı ve psikolojik sağlamlığını etkilemektedir
Özet (Çeviri)
Television has a rising effect on our lifes. It is not only a communication tool which informs and entertains, but also it has a significant power of persuasion on people and society. Recently, television serials which have an important persuasion power by showing people lifes that they do not have in the real world are one of the most favourite television programs. Popular TV serials are followed by majority of society and thus they have the power of creating and changing the daily agenda of population. This research investigates the effect of TV serials viewing habits on body image, normality, life satisfaction and psychological resilience. The effect of several sociodemographic variables on television watching are also included in the research questions. The research has been executed on 534 people from 9 different cities including İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara, Erzurum, Diyarbakır, Malatya ve Kayseri. Participants had a survey of 98 questions, and the survey sheets has been collected on closed envelops in order to hide the identity of participants. Diener?s Satisfaction with Life Scale is used for life satisfaction measures, and Resilience Scale For Adults is used for psychological resilience measures. The research has showed significant effectof television viewing and TV serials viewing habits on all variables except life satisfaction. İn other words, television viewing habits affects one?s body image, perception of normality and psychological resilience