Âşık Remzâni'nin sanatçı kişiliği ve yayınlanmamış on eserinin müzikal analizi
The artistic personality of Âşik Remzâni and the musical analysis of his ten unpublished works
  1. Tez No: 342413
  2. Yazar: CEVAHİR KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. ADNAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık, Bağlama, Türkü, Zile, Folk poet, Baglama, Folk song, Zile
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada Âşık Remzani'nin ( Hacı Sadık Oytun) hayatını, sanatını ve sanatçı kişiliği incelenmiş, Âşığın çoçukluk yıllarından itibaren insani yönü, müziğe nasıl başladığı, sanatı ve âşıklık geleneğindeki yeri ve önemi anlatılmıştır.Yaptığımız çalışmada Âşık Remzâni'nin âşıklık geleneğinde, üretkenliği, kendine has tavrı ve üslubu ile önemli bir yere sahip olduğu görünmektedir. Âşık Remzâni'nin genç yaşta yurt dışına gidişi ve erken yaşta vefatından dolayı hakkında yapılmış böyle bir çalışma bulunmamaktadır. Bu anlamda yapılan bu çalışmanın değeri ve önemi gelecek kuşaklara aktarılması ve yaşatmaya çalışılan kültürümüze bir katkı sağlaması açısından çok önemli bir yere sahiptir.Bu çalışmada Âşık Remzâni'nin Bağlamayı kendine has bir tavırla icra ettiği ve söylediği türküleri kendine has bir üslupla yorumladığı tespit edilmiştir.Bu çalışma sırasında kaynak tarama yöntemi, röportaj ve kişisel görüşme yöntemleri uygulanmıştır. Âşık Remzâni'nin iki uzun havası , sekiz eseri ilk kez notaya alınıp derlenmiştir. Bu eserlerin müzikal analizleri yapılarak eserlerin müzikal yapıları incelenmiştir. Şiirlerinde kullandığı biçim, üslup, dil, vezin ve kafiye düzeni incelenip anlatılmıştır. Ayrıca hayata bakış açısını anlatan kendisine ait öz deyişleri, derlenmiştir.Bu çalışmanın neticesinde Âşık Remzâni'nin âşıklık geleneğinde ve kültürümüzde önemli bir yere sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, life, art and the artist personality of Âşık Remzani ( Hacı Sadık Oytun) is investigated, and from childhood years upwards, his humaneness, how he commenced to music, his art and place and importance in folk poetry is stated.In our study, it is observed that productivity, Âşık Remzâni takes an important place in folk poetry traditions with the productivity and the manner and attitude of his own. A similar study does not exist due to Âşık Remzâni?s going to abroad at his tender ages and his passing away at young age. In this sense, our study occupies an important place in the point of transferring to the next generations and to make a contribution to our culture that we are trying to keep alive.In this study, it is determined that Âşık Remzâni plays baglama in a manner of his own and sings the songs in his own attitude.Âşık Remzâni?s two unmetered folk songs, eight works of art are notated and compiled for the first time. Musical analysis of these works of art are performed and their musical structures are investigated. The style, wording, language, measure and rhyme order that he had used in his poems are investigated and reported. Besides, his apothegms representing his viewpoint to life are collected.As a consequence of this study, it has been noted that Âşık Remzâni possesses an important position in the convention of amorousness and our culture.