Giyim'de ve aksesuar'da derinin yeri
Leather for clothing and accessories
- Tez No: 342419
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM R. TEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deri, Giysi, Moda, Aksesuar, Leather, Clothıng, Fashion, Accessorıes
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
İlkçağlardan itibaren deri, insanoğlunun yaşamında yer alan en önemli malzemelerden biri olmuştur. Derinin yapısının sağlam olması, başlangıçta işlevsel ürünlerde kullanılmasına, zaman içerisinde ise estetik değerler katılarak farklı alanlarda kullanımıyla gelişme göstermiştir. İnsanoğlunun tabaklamayı öğrenmesiyle deriye biçim kazandırabilmesi, işleyebilme ve daha uzun kullanabilme özelliği gerçekleşmiştir.Dericilik konusunda Türklerin öncü olmalarının temeli Orta Asya Türklerine dayanmaktadır. Deri işlemeciliğine, hayvancılığın günlük yaşamda önemli bir yer tutmasının yanı sıra, soğuk iklim koşulları da ortam sağlamıştır. Anadolu'ya gerçekleştirdikleri göç ile Orta Asya Türkleri, deri ve dericilik zanaatı konusunda edindikleri bilgi birikimlerini taşıyarak, Anadolu'nun bu konuda önemli bir merkez olmasında etkili olmuştur. Anadolu'nun kültürel ve toplumsal yapısı da, sanat ürünlerinin biçimlenmesini ve çeşitlenmesini etkilemiştir.Bu bağlamda araştırmada; günümüz deri, dericilik zanaatı ve sanatının gelişimi incelenmiştir. İlk çağlardan günümüze, deri ve dericilik tarihi incelendiğinde; Dünyada yapılan yeni keşiflerin sonucuyla farklı kültürlere sahip toplumların birbirleriyle olan etkileşimiyle, bu sanat ve zanaat değişim ve gelişim göstermiştir.Moda kavramını içererek giysilerde derinin kullanılması 1960'lı yıllarda başlamıştır. Bu dönemde yeni arayışlar içinde olan İtalyan moda giyim tasarımcıları, giysilerde rahatlıkla kullanılabilecek deri üretiminin yapılmasını, deri üreten firmaları yönlendirerek sağlamışlardır. Deri, dünya modasındaki yerini böylelikle almaya başlamıştır. Köklü bir geçmişe sahip olan Türk dericiliği de dünya modasına uygun maliyetli ve kaliteli ürünlerle dahil olmuştur. Günümüzde Türk deri sektörü, teknolojinin gelişmesiyle hem deri hem de deri giysi tasarımlarının kalitesiyle dünya standartlarını yakalamış durumdadır.
Özet (Çeviri)
Beginning from the Antiquity, leather has been one of the most important materials in human life. At first because of enduring specialties of leather, it was used as a functional products. Then enriched aesthetic values, and started to use in different areas.With the human being learned how to shape the tanning, the properties of leather which are long lasting and workability were emerged. The basis of being the pioneer of the Turks based on the Turks in Central Asia.Beside the stockbreeding which has an important role in daily life, the cold climate conditions have provided the leather processing an occasion. Turks of Middle Asia, carried their acquired knowledge about the leather and craft of leather with their imigration to Anatolia and that issue makes Anatolia an important center.The social and cultural structure of Anatolia affected the formation of art and diversification of products. In this context, leather, craft of leather and the development of art are observed.When the leather and leather goods are examined from the Antiquitiy tonowadays, this art and craft have developed and changed with the result of new discoveries and interaction of societies with different cultures.The use of leather as a part of the fashion began at the years of 1960. Italian fashion designers who are in search of new designers, provided the production of the leather for the clothes by directing to manufacturer of leather. Thus, leather has begun to take place in the world fashion platform.Turkish leather production which has a fundemental history has started to take part in the world of fashion with a qualified and reasonable costproducts.Today, with the development of technology, the leather sector with the leather and leather garment design has catched the World class standards.