Pop art akımının postmodernizm ile ilişkisi ve tekstil modasına uyarlanması
Relation of pop art trend with postmodernisim and adaptation of pop art trend to textile fashion
- Tez No: 342421
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHATTİN ŞEBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pop Art, Postmodernizm, moda, Andy Warhol, Pop Art, Postmodernism, fashion, Andy Warhol
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Gelişen teknoloji, kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması ve tüketim toplumunun hızla gelişmesi sanatı, sanatçıyı ve sanatseveri de derinden etkilemiştir.20. yüzyılın başından itibaren sanatın anlamı değişim göstermeye başlamış ve tüketim toplumuna ayak uydurmuştur. Müzeler ve akademiler otoritelerini kaybetmiş; yerini halkın istek ve arzularına bırakmıştır.Pop Art; günlük hayatın sanata yansıması olarak ele alınmış bir sanat dalıdır. Kitle iletişim araçlarının toplum tarafından tam olarak benimsendiği 20. yüzyılın ortalarında Pop Art; modern kültüre bir tepki olarak doğmuştur. Pop Art; ciddiyetten yoksun, sadece eğlenceye dönük eserleri ile birçok sanat dalında dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.Modayı etkilemekte olan birçok faktör Pop Art sanat akımının da içinde bulunduğundan dolayı bu sanat akımı günümüzde de modaya ilham kaynağı olmaktadır.Bu çalışma; Pop Art sanat akımının çıkmış olduğu günden itibaren tekstil ve moda tasarım alanlarında hiçbir zaman bitmeyen etkisinden yola çıkılarak günümüze kadar gelen süreci bir bütün olarak ele almış, araştırmaya bu yönde devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
Improvements in technology, increasing availability of mass communication tools and rapid development of consumption community intensely affected art, artist and art lovers.Since the beginning of 20th century meaning of the art started to alter and adapted to consumption community. Authority of museums and academies over art expired and passed to public desires and demands.Pop art is an art branch which considered as reflection of daily life to art. In the middle of 20th century when the society entirely got accustomed the tools of mass communication Pop art born as a response to modern culture. Pop art with its creations which lack of seriousness and focuses only on fun manage to acquire attention from many art branches.Because many factors that affect fashion are also included in the Pop Art trend, this art trend is still an inspiration for fashion nowadays.This study is done over never ending effect of Pop Art trend over textile & fashion design and continue to research toward by considering the process from the birth of the trend to today as a whole.