Günümüz tiyatro eğitiminde bir model olarak eskrim
Fencing as a modal for the education of today's theater
  1. Tez No: 342422
  2. Yazar: BURÇ ARA
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. HASAN ŞAHİNTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Eskrim, Tiyatro, Vücut, Zihin
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Eskrim, çeşitli uygulama olasılıklarının sürekli olarak geliştirildiği bir spor dalı olarak görülmektedir. Bu sebep ile değişim içersindedir. Eskrim konusunda ilk kitap 1471 yılında yazılmıştır. Günümüze kadar da birçok değişime uğramıştır. Bu çalışma tiyatro eğitim programında, eskrim dersinin modellenmesiyle ilgilenmektedir. Çünkü Türkiye'deki tiyatro eğitim modellerinde bu bağ kopuk, eksik ve yanlış uygulanmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmanın iki amacı vardır. Birincisi eskrimin tarihine göz atıp daha sonra eskrimin gelişimlerini inceledikten sonra önemli teknik uygulamaları, ayrıntılı ve görsel açıklamaları ile anlaşılır bir dille anlatmaktır. İkinci amacı ise tiyatro eskrimidir. Eskrimin tiyatro sahnesine giriş tarihinden, günümüz tiyatro eğitimindeki gerekliliğine değinilmektedir. Çalışma içersinde eskrimin fiziksel ve zihinsel refleks yeteneğini geliştirmede oyuncuya sağladığı katkılardan bahsedilmektedir. Bu çalışmayla konsantrasyon, beden kontrolü, hızlı düşünme, hızlı karar verme yetisi, kasların ve reflekslerin iyi kullanılması, denge, hareket, gözlem gibi konularda açıklamalar yaparak oyuncunun gelişiminde eskrim sporunun gerekliliğine dikkat çekilmektedir.
Özet (Çeviri)
Fencing comes across as a kind of sports which can develop several practise possibilities continuously. For this reason it is always in exchange. The first book of fencing world was written in 1471 as it is known. It was exposed to a lot of changes up until now. This means that this study has two aims. This study interests the modelling of fencing lessons in theater education programme, because of the link of theatre education modelling in Turkey is being practiced wrong, imperfect and desultory. First of them is to glance at the history of fencing, and after this to research the developments of fencing and to describe it clearly with detailed and visual fundamental technical exercises. The second aim is stage fencing. From the beginning of fencing?s first entrance to the theater stage, this study is touched on the necessity of fencing in theater education. The contributions of fencing in developing physical and mental reflex ability of actor?s while training is talked over. By explaining such matters like concentration, body control, fast thinking and discreation, good use of muscles and reflexes, balance, movement and observation it attracts attention to the necessity of fencing sport for actors evolution.Key Words : Fencing, Theatre, Body, Mind