Küresel ısınmanın güvenlik boyutu
Security aspects of global warming
- Tez No: 342448
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ONAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küresel Isınma, Güvenlik Sorunu, Devlet Politikas
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Küresel Isınma ve iklim değişikliği, insan tarafından atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, dünya yüzeyinde sıcaklığın artması olarak açıklanabilir. Küresel ısınma, dünyanın ve yeryüzünün hareketleri ile birlikte insan aktiviteleri sonucu ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda yaşanmakta olan sel felaketleri, iklim değişikliğinden dolayı buzulların erimesi, dünya tarım üretimi dengesinin bozulması gibi doğa olayları küresel ısınmanın kanıtları arasındadır.Küresel Isınma , bitki örtüsünü, ormanları, denizleri, çevre ve havayı, su kaynaklarını ve toprağı olumsuz etkilemektedir. Bu etkiler dünya devletlerinin sosyo-ekonomik, su ve gıda maddesi, enerji kaynakları ile ilgili politikalarını değiştirmektedir.Küresel Isınmadan kaynaklanan güvenlik sorunu, çevresel bunalımlar, ülkelerin güvenliğini ve sürekliliğini tehdit etme aşamasına geldiği için, öncelikli konuma yükselmiştir. Küresel ısınma, göç, etnik çatışmalar gibi konular da artık yeni güvenlik gündeminde yer almaya başlamıştır. Güvenlik sorunun çözümünü, 2012 yılında süresi dolacak olan Kyoto Protokolünün geleceği belirleyecektir.
Özet (Çeviri)
Global warming and climate change, as a result of greenhouse effect gases into the atmosphere by humans, can be explained as the increase in earth surface temperature. Global warming, along with movements of the earth and the earth is the result of human activities. In recent years, has encountered floods, melting glaciers due to climate change, world agricultural production, natural events such as the imbalance between the evidence of global warming.Global warming, vegetation, forests, oceans, environment and air, soil and water resources adversely affected. This affects the states of the world socio-economic, water and food, are changing their policies on energy resources.Security problems resulting from global warming, environmental crisis, we move on to countries that threaten the security and continuity for the increased priority position. Global warming, immigration, issues such as ethnic conflicts, but no longer has to take place in the new security agenda. Security solution to the problem, determine the future of the Kyoto Protocol, which expires in 2012.