Okul öncesi eğitimde etkili sınıf yönetimi becerilerini geliştirmeye yönelik hazırlanan hizmet içi eğitim programının etkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the influence of inservice training program to develop classroom management skills in early childhood education
  1. Tez No: 342473
  2. Yazar: TUBA YESİLAY DAŞIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÇAĞLAYAN DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Sınıf Yönetimi, Etkili Sınıf Yönetimi, Early Childhood Education, Classroom Management, Effective Classroom Management
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitimde etkili sınıf yönetimi becerilerini geliştirmeye yönelik hazırlanan eğitimin etkililiğinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma grubunu Ankara ilinde bulunan üst sosyo-ekonomik düzeydeki ailelerin çocuklarının eğitim aldığı özel bir okul bünyesinde bulunan okul öncesi eğitim kurumunda 5 ve 6 yaş çocuk gruplarında görev yapmakta olan 34 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada deneysel araştırma desenlerinden deneme öncesi model kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlere ?Okul Öncesi Öğretmenleri için Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeği? ön test olarak verilmiş ve kendilerini değerlendirmeleri istenmiştir. Eş zamanlı olarak tarafsız bir gözlemci sınıf ortamında aynı ölçek aracılığı ile öğretmenleri değerlendirmiştir. Ön test uygulamasının hemen ardından her hafta 2 saatlik oturumlar olmak üzere toplamda 8 hafta olarak hazırlanan eğitim paketi öğretmenlere sunulmuştur. Eğitimin tamamlanmasının ardından öğretmenler yine aynı ölçek ile kendilerini değerlendirmişlerdir. Tarafsız gözlemci ise yine aynı ölçekle eğitimin tamamlanmasının ardından öğretmenleri değerlendirmiştir. Öğretmenlerin eğitim sonrasında mesleki beceri puan ortalamaları, hem kendi hem de tarafsız gözlemci değerlendirmelerinde eğitim öncesi mesleki beceri puanlarına göre yükselmiştir. Öğretmenlerin eğitim sonrasında öğretmen çocuk etkileşimi puan ortalamaları ise hem kendi hem de tarafsız gözlemci değerlendirmelerinde eğitim öncesi öğretmen çocuk etkileşimi puan ortalamalarına göre düşmüştür. Bu bulgu, etkili sınıf yönetimi becerilerini geliştirmeye yönelik hazırlanan eğitimin öğretmenlerin etkili sınıf yönetimi becerilerinin geliştirilmesinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effectiveness of the classroom management skills methods' developed for the early childhood education. The research group consists of 34 pre-school teachers who are responsible for age groups 5 and 6 in a school in Ankara province where children of upper socio-economic level families attend. In the research, single group pre-test and post-test pattern was used. Preschool teachers participated in the study was given ?Classroom Management Skills Inventory for Preschool Teachers? pre-test and asked to evaluate themselves. Simultaneously, neutral observer in the classroom evaluated the pre-school teachers with the same scale. After scaling method applied, an education package was applied to teachers for two hours session over 8 weeks. Teachers evaluated themselves with the same scale at the end of the application. At the end of training the neutral observer evaluated teachers using the same scale. As a result, professional skills of teachers scores after the training were found higher than the scores before applying the education package. Teacher child interaction skills of teachers scores after the training were found lower than the scores before applying the education package. This finding shows that the education of teachers to develop effective classroom management skills have a significant impact in the development of effective classroom management skills.