Notonecta viridis decourt, 1909, ve Notonecta maculata fab., 1794'(Hemiptera:Notonectidae)'in orta bağırsağının ince yapısının araştırılması
Investigation of midgut ultrastructure of Notonecta viridis decourt, 1909 ve Notonecta maculata fab., 1794 (Hemiptera:Notonectidae)
  1. Tez No: 342522
  2. Yazar: RANA ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDERES SUİÇMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Notonecta viridis, Notonecta maculata, Sindirim kanalı, İnce yapı, Notonecta viridis, Notonecta maculata, Digestive tract, Ultrastructure
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada Notonecta viridis ve Notonecta maculata (Hemiptera: Notonectidae)'nın sindirim kanalının ince yapısı elektron mikroskobunda çalışıldı. Notonecta viridis ve Notonecta maculata'nın sindirim kanalı hemen hemen birbirine benzerdir. Sindirim kanalı ön bağırsak, orta bağırsak ve son bağırsaktan oluşmaktadır. Orta bağırsak sindirim kanalının diğer kısımlarından daha geniş ve daha uzundur. Hemosöl tarafında kas tabakası ve lümen tarafında epitel tabakası vardır. Epitel üç çeşit hücreden oluşur; Endokrin hücreler, rejeneratif hücreler ve enterosit hücreler. Endokrin hücrelerin sitoplazması salgı granülleri ile doludur ve bazal zar katlanmalarına sahiptir. Rejeneratif hücreler küçük farklılaşmamış hücrelerdir. Enterositler mitokondrili derin bazal zar katlanmalarına sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this study, the ultrastructure of digestive tract of Notonecta viridis and Notonecta maculata (Hemiptera:Notonectidae) was examined by electron microscopy (TEM). Digestive tract of Notonecta viridis and Notonecta maculata is almost similar to each other. The digestive tract consists of foregut, midgut and hindgut. The midgut is larger and longer than the other parts of the digestive tract.There are muscular layer in the haemocoel side and epithelial layer in the luminal side. The epithelium includes three different cells; endocrine cells, regenerative cells and enterocytes. The cytoplasm of endocrine cells is filled with secretory granules and they have infoldings of basal plasma membranes. The regenerative cells are small, undifferentiating cells. The enterocytes have deep in foldings of basal plasma membrane that are adjacent with mitochondria.