Ankara-Gölbaşı'nda sivrisineklere karşı entegre mücadele
Integrated mosquito control in Ankara-Gölbaşı
  1. Tez No: 131098
  2. Yazar: ADNAN ALDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BOŞGELMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gölbaşı, Mogan Gölü, Notonecta viridis, Albumus orontis, Bacillus thunngiensis var. israelensis, Themophos, Diflobenzuron, Entegre sivrisinek mücadelesi, Gölbaşı, Mogan Lake, Notonecta viridis, Alburnus orontis, Bacillus thuringiensis var. israelensis, Themophos, Diflobenzuron, Integrated mosquito control
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
ANKARA-GÖLBAŞI'NDA SİVRİSİNEKLERE KARŞI ENTEGRE MÜCADELE Adnan Aldemir Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji (Ekoloji) Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, sivrisinek problemine kalıcı bir çözüm bulmak için entegre mücadele metotları değerlendirilmiştir. Bunun için, iki yıl süreyle uygulanacak olan pilot çalışmalar, saha örnekleme programları ve veri analizleri hazırlanmıştır. Çalışma alanında dokuz sivrisinek türü tespit edilmiştir. Bunlar Anopheles claviger, An. maculipennis. An. sacharovi, Culex mimeticus, Cx. pipiens, Cx. theileri, Culiseta annulata, Cs. longiareolata ve Ochlerotatus casp/t/s'tur. Bu türlerin larva, pupa ve ergin populasyon yoğunlukları belirlenmiştir. An. maculipennis, An. sacharovi, Cx. mimeticus ve Cx. pipiens türlerinin yüksek populasyon yoğunluklarıyla temsil edildiği gözlenmiştir. Bu dominant sivrisinek türleri üzerinde predatörler (Albumus orontis ve Notonecta viridis), biyolojik preparatlar (Bacillus thunngiensis var. israelensis -B.t.i. -) ve kimyasal insektisitlerin (Themophos ve Diflobenzuron) etkilerini incelemek amacıyla, kontrollü deneyler düzenlenmiştir. Ayrıca, kültürel ve mekanik kontrol çalışmaları da yapılmıştır. Laboratuvar koşullarında, baskın dört tür için B.t.i., Themophos ve Diflobenzuron'un LC50 ve LCgo değerleri belirlenmiştir. Biyolojik kontrol çalışmalarında, A. orontis ve N. viridis'm An. sacharovi, Cx. pipiens ve Cs. annulata larva populasyonları üzerindeki predator etkisi kontrollü doğal koşullarda incelenmiştir. Araştırma sonuçlan, çalışma alanındaki sivrisinek problemi için kalıcı çözümler geliştirilmesinde tüm kontrol metotlarının, uygun koşullarda, etkili olduğunu göstermektedir, ancak, uygulanacak metotların, etkili, ekonomik, uzun süreli ve çevreye zararsız olması beklendiği için, tercih edilmesi gereken metotlar, B.t.i. ve predator türlerin uygulanmasıdır. Bu çalışmada, yöre halkının konuya ilgisini ve yerel yetkililerden beklentilerini belirlemek amacıyla, anketler hazırlanmış ve alınması gereken kültürel tedbirler konusunda bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
INTEGRATED MOSQUITO CONTROL IN ANKARA-GÖLBAŞI Adnan Aldemir Hacettepe University, Department of Biology, Ecology Section ABSTRACT In this study, integrated control methods were evaluated in order to find a permenant solution to the mosquito problem in Ankara-Gölbaşı. To achieve this goal, pilot studies, field sampling programmes, and data analysis to be conducted over a two-year period were designed. In the study region, nine mosquito species were identified, Anopheles claviger, An. maculipennis, An. sacharovi, Culex mimeticus, Cx. pipiens, Cx. theileri, Culiseta annulata, Cs. longiareolata and Ochlerotatus caspius. Larvae, pupae and adult population densities of these species were determined. It has been observed that An. maculipennis, An. sacharovi, Culex mimeticus and Cx. pipiens present the highest populations. In order to investigate the effects of predators (Alburnus orontis and Notonecta viridis), biological preparates (Bacillus thuringiensis var. israelensis -B.t.i. -), and chemical insecticides (Themophos and Diflobenzuron) on this dominant mosquito species, controlled experiments were conducted. Besides, cultural and mechanical control studies were included. The LCso and LCgo values of B.t.i., Themophos, and Diflobenzuron were determined for these four dominant species under laboratory conditions. In biological control studies, the predatory effects of A orontis and N. viridis on larval populations of An. sacharovi, Cx. pipiens, and Cs. annulata were investigated under semi-field conditions. The overall results of the study showed that all the control methods, under appropriate conditions were found to be effective in developing permanent solutions to the mosquito problem in the study area, however the methods to be applied are expected to be effective, economical, longlived and harmless to environment, therefore methods of choice should be treatments of B.U., and predator species. In this study, questionnaires were prepared to determine the public interest and expectations from the local authorities on this subject and also studies were performed to give information on the cultural measures to be taken.