3 fazlı 4 telli şebeke bağlantılı fotovoltaik sistemler için maksimum güç izleyen 4 kollu evirici tasarımı
3 phase 4 wire for photovoltaic systems network connection maximum power point tracking 4 leg inverter design
- Tez No: 342556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik sistemler, Maksimum Güç Noktası İzleyici, Saptır-gözle, Tek Aşamalı Yapılar, 3 faz 4 kollu 4 telli, Photovoltaic systems, Maximum Power Point Tracker, Perturbition and Observetion, Single stage construction, 3 phase 4 leg 4 wire design
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Şebeke bağlantılı fotovoltaik sistemlerde güneş panellerinden maksimum güç alınması ve senkron bir şekilde şebekeye enerji aktarılması önemli bir konudur. Farklı ışıma ve sıcaklıkla güneş panelinin maksimum güç noktası sürekli değişmektedir. Değişen bu güç noktasını sürekli maksimum seviyede tutan ve böylece FV panellerden maksimum güç elde etmeyi amaçlayan çeşitli teknik ve yöntemler kullanılmaktadır. Bu teknikler basitlik, yakınsama hızı, donanım uygulaması, sensör gereksinimi, maliyet, etkinlik yelpazesi ve ölçülebilirlikler de dahil olmak üzere birçok açıdan farklılık göstermektedir. Bütün bu farklılıklar performans ve uygulanabilirlik bakımından saptır-gözle yöntemi şebeke bağlantılı tek aşamalı sistemler için yaygın olarak kullanılarak iyi bir çözüm sunmaktadır. 3 fazlı 4 kollu evirici yapısı ile nötr hattı sağlanarak dengeli, dengesiz ve tek faz yüklere cevap verebilmektedir. Bu çalışmada, şebeke bağlantılı 3 fazlı 4 kollu 4 telli evirici tasarımı ve uygulanması gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen sistem yapısında Saptır-gözle denetim algoritması ve histerezis bant anahtarlama tekniği kullanılmıştır. Ayrıca sistem MATLAB/SIMULINK simülasyon modeli oluşturularak tasarım, uygulama ve simülasyon çalışmaları birlikte yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
Grid-connected photovoltaic systems, solar panels and energy-transfer maximum power to be an important issue in the network and a synchronous manner. Different radiation and temperature are constantly changing the maximum power point of solar panels. Changing the maximum power point, which constantly aims to achieve maximum power of photovoltaic panels, so that the various techniques and methods are used. These techniques simplicity, speed of convergence, hardware implementation, the sensor requirements, cost, and range of activities including ponderability many ways. All these differences in terms of performance and applicability of the single-phase grid-connected systems Perturbition and Observetion method is widely used to provide a better solution. 3 phase 4 leg and the neutral line of the structure of an inverter providing a balanced, unbalanced and able to respond to single-phase loads. In this study, grid-connected 3 phase 4 leg 4 wire design and implementation of an inverter realized. Perturbition and Observetion maximum power point tracking method structure of the algorithm and the hysteresis band switching technique is used for visual inspection. Also, the system MATLAB / SIMULINK simulation model, creating the design, implementation and simulation studies were carried out with.