Sürdürülebilir peyzaj tasarımına yönelik bir inceleme
A research towards sustainable development in landscape architecture
  1. Tez No: 342570
  2. Yazar: REYHAN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ARIDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Architecture, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, peyzaj tasarımı, mimari tasarım, fiziksel çevre kontrolü, Leed, Asla, Sustainable, landscape design, architectural design, physical environmental control elements, Leed, Asla
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Hızla ilerleyen teknoloji ve insan ihtiyaçlarındaki artan tüketim alışkanlıkları beraberinde üretimi ve yapılaşmayı da arttırmıştır. Doğal kaynaklar ve hammaddeler hızla tüketilmiş, doğal çevre tahrip edilmiştir. Bozulan ekolojik denge, çevre sorunları oluşmasına sebep olmuştur. Günümüz insanlığının ve gelecek nesillerin tehdit altında olduğunu fark eden bilim dünyası, çevre sorunlarını önlemek amacıyla çevreci ve sürdürülebilir çalışmalara yönelmiştir. Bu nedenlerle araştırmada, ekoloji, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir peyzaj kavramları ele alınmış, mimarlık ve peyzaj mimarlığı meslek disiplinlerinin sürdürülebilirlik kriterleri karşılaştırılarak incelenmiştir. Araştırmada; arazi sürdürülebilirliği, su verimliliği, enerji ve atmosfer, malzeme ve kaynaklar, hava kalitesi, yenilik ve tasarım süreci, hidroloji, toprak, vejetasyon, malzemeler, insan sağlığı ve refahı ana başlıkları ele alınmıştır. Yapılan incelemeler ile oluşturulan tablo analiz edilmiş ve iki disiplinin ortak olarak ele aldığı kriterler belirlenmiştir. Mimari tasarımda fiziksel çevre kontrolü parametreleri kullanarak sürdürülebilir alanlar oluşturulabilmesi konusunda hangi kriterlere ihtiyaç duyulduğu araştırılmıştır. Yapılan tabloların analizinde; arazinin sürdürülebilirliği, hidrolojik yapının korunması ve su verimliliği, toprak yapısının korunması, sürdürülebilir malzemeler ve kaynak yönetimi konularında fiziksel çevre kontrolü parametrelerinin çözüme ulaştırıcı yöntemler üretmesi gerektiği görülmüştür. Vejetasyon yapısının korunması, insan sağlığı ve refahının sağlanması ve hava kalitesi oluşturulması konularının ise fiziksel çevre kontrolü parametreleri ile kısmen çözülebileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid growing technology and the increased consumption habits of the populations have resulted in high production volume and increased urban development. The natural resources and raw materials have been heavily used and the environment has been severely destroyed. The disrupted ecologic balance has resulted in environmental problems. The scientists have discovered the threat over the humankind and future generations and have embraced a more environment friendly and sustainable approach. Therefore in the research, ecology, sustainability and sustainable landscape concepts have been explored; the sustainability criteria of architecture and landscape architecture have been compared and assessed. In the research, sustainable topography, water efficiency, energy and atmosphere, materials and resources, air quality, reform and design phases, hydrology, soil, vegetation, human health and wellbeing have been analyzed. The table generated based on various investigations has been studied and the common parameters for both disciplines have been determined. The criteria needed for the creation of sustainable environments in architectural planning through the application of physical environmental control parameters have been studied. The study tables have indicated that it is critical for the physical environmental control parameters to provide responding solutions in the management of sustainability of the land, protection of hydrologic form and water efficiency, protection of the soil form, sustainable materials and resource use. It has also been determined that protection of the vegetation forms, ensuring human health and wellbeing and the promotion of the air quality can be achieved to a certain degree through the use of physical environmental control parameters.