Türkmen dağı (Eskişehir) likenlerinin substrat çeşitliliğine bağlı olarak dağılımı
Lichen distribution of Türkmen mountains (Eskişehir) based on their substrate diversities
- Tez No: 342578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Liken, Likenikol mantar, Türkmen Dağı, Eskişehir, Lichen, Lichenicolous fungi, Türkmen Mountain, Eskişehir
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu çalışma kapsamında Türkmen Dağı (Eskişehir) likenlerinin substrat çeşitliliğine bağlı olarak dağılımlarının incelemesi amaçlamıştır. 2010-2011 yılları arasında yapılan arazi çalışmaları sonucunda 40 lokaliteden 249 liken 22 likenikol mantar taksonu bulunmuştur. Tespit edilen taksonların üzerinde geliştikleri substrat ilişkileri tartışılmış, her taksona ait kısa deskripsiyon, çalışma alanı, ekolojik özellikleri ve Eskişehir?deki yayılış alanları verilmiştir. Çalışma alanında bulunan Lecanora percrenata H. Magn, Peltigera cinnamomea Goward, Polycoccum opulentum (Th. Fr. & Almq.) Arnold ve Weddellomyces epicallopisma (Wedd.) D. Hawksw Türkiye için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
The scope of this study was to investigate lichen distribution of Türkmen Mountain (Eskişehir) based on their substrate diversities. At the end of field studies carried out between the years 2010 and 2011, total 249 lichen and 22 lichenicolous fungi species from 40 localities were determined. Relationships between lichen species and its specific substrate were discussed and information related to short description, study area, ecological characteristics and distribution areas in Eskişehir were given for each species. Of the determined species in the study area, Lecanora percrenata H. Magn, Peltigera cinnomomea Goward, Polycoccum opulentum (Th. Fr. & Almq.) and Weddellomyces epicallopisma (Wedd.) D. Hawksw are new records for Turkey.