Manisa Köprübaşı uranyum yatağında yetişen bazı sebzelerin radyoaktivite açısından değerlendirilmesi
Evaluation of radioactivity in some vegetables grown Manisa Köprübaşi uranium deposits
  1. Tez No: 342628
  2. Yazar: NESLİHAN AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ALİ ASKER ASLANİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Natural Radioactivity, Uranium, Gamma Radiation, Annual Committed Effective Dose, Fluorescence, Vegetable
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsanlar yaşadıkları ortamda doğal radyoaktif çevreden yayımlanan doğal radyasyona sürekli maruz kalmaktadır. Alınan bu radyasyonun karasal kökenli olan bölümünün miktarı ve özellikleri üzerinde yaşanılan toprağın, içilen suyun ve alınan gıda maddelerinin taşıdığı radyoaktif maddelerin cinsine, konsantrasyonuna ve kimyasal karakterine bağlıdır. Bu çalışmanın amacı, uranyum cevheri açısından zengin olan Manisa-Köprübaşı havzasında yetişen bazı sebzelerin ve bazı bölgelerden alınan toprakların içerdiği radyoaktiviteyi saptamaktır. Bu özelliğinden dolayı bu çalışmada yetişen bazı sebzelerin ve bölgeden alınan toprakların doğal radyonüklitlerin (238U, 232Th ve 40K) aktivite düzeylerinin saptanması, bunun yanında toplam alfa ve toplam beta aktivite konsantrasyonlarının düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 7 farklı sebze ve 4 farklı bölgeden alınan topraklar 3?x3? NaI(Tl) sintilasyon detektörü ile gama aktiviteleri, ZnS(Ag) alfa sintilasyon sistemi ile alfa aktiviteleri, alfa-beta ZnS(Ag) plastik detektörlü sayım sistemi ile beta aktiviteleri ve uranyum modifiye edilmiş lazer flüoresans analizörü ile uranyum aktivite ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar literatürdeki diğer değerler ile karşılaştırılmıştır. Anahtar kelime: Doğal Radyoaktivite, Uranyum, Gama Radyasyonu, Etkin Doz Eşdeğeri, Floresans, Sebze.
Özet (Çeviri)
People are constantly exposed to radiation naturally emitted from the environment where they live. The amount and characteristics of the terrestrial radioactivity that received depends on the type of radioactive material, its concentration and chemical character soil, drinking water and food items. The purpose of this study is to determination of radioactivity of some vegetables and some soil samples taken from Manisa-Köprübaşı basin which is rich in uranium. Because of that reason, the aim of this work is to determine activity levels and gross alpha and beta conceutration levels of natural radionuclides (238U, 232Th ve 40K) in some vegetables and soils sampling from the region. 7 different vegetables and the soils from 4 different regions were detected for gamma activities by 3x3 NaI(Tl) scintillation detector, for alpha activities by ZnS(Ag) alpha sintillation system, for beta activities by alpha-beta ZnS(Ag) plastic detector counting system and for uranium levels by laser fluorescence modified uranium analyser. The received data were compared to the literature.