Doğal sularda uranyumun saptanması için bir lüminesans algılama sisteminin geliştirilmesi
Developing a luminescence detection system for determination of uranium in natural waters
- Tez No: 342627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ALİ ASKER ASLANİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya, Electrical and Electronics Engineering, Physics and Physics Engineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Lüminometre, uranyum, fluran, uranyum analizörü, florimetri, Luminometer, uranium, fluran, uranium analyzer, fluorometry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı lüminesans olayını eş zamanlı algılama ve değerlendirme yapabilme özelliklerine sahip portatif, kompakt elektro-optik bir sistemin geliştirilmesidir. Lüminesans olayını incelemek üzere yapımı gerçekleştirilen sistem sırasıyla uyarma kaynağı (UV Lazer), lüminesans olayının gerçekleşeceği reaksiyon küveti, görüntü sensörü modülü, sistemin elektronik bileşenlerini içerisinde barındıracak olan kısım ve sistemin kontrolünü sağlayacak olan yazılımın yüklü olduğu bilgisayardan oluşmaktadır. Analizi istenilen numune reaksiyon küvetine aktarılır ve burada uyarma kaynağı ile ışınlanır. Floresans olayının gerçekleşmeye başlaması ile yayımlanan floresans ışınları görüntü sensörü modülü tarafından algılanır. Algılanan bu ışınlar floresans olayının şiddeti ile orantılı olacak şekilde, modülün çıkışında analog gerilim pulslarına dönüştürülür. Bu analog gerilim pulsları elektronik sistem sayesinde dijital bilgiye dönüştürülür ve bilgisayara gönderilir. Bu sistem için MATLAB yazılımı kullanılarak yazılan arayüz ile bu dijital bilgiler işlenir. Kullanılan numuneye ait lüminesans olayının şiddeti ve dalga boyu gibi veriler bilgisayarda saklanabilmektedir. Bu sistem ile sıvı numune içerisindeki metalin konsantrasyonunu tayin edebilmek için sistem kalibre edilmektedir. Sistemin kalibrasyonu için en küçük kareler metodu kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a portable, compact elecktro-optic system which is able to simultaneous detection and evaluation of the luminescence phenomenon. The system which is developed to study luminescence phenomenon consists of excitation source (UV Laser), the reaction cell in which luminescence event will occur, module of the image sensor, electronic parts of the system and the computer loaded the software controlling the system, respectively. Sample is added to reaction cell for analyzing. In the cell, sample is excited by excitation source and fluorescense rays, emissioned in the result of fluorescence event are detected by image sensor. These rays are converted to analog voltage pulses which is proportional via intensity of the fluorescense in output of module. The analog voltage pulses are converted to digital data by electronic system and transmited to computer. The digital data are processed by using interface prepared in MATLAB and the intensity data of the luminescence and wavelenght data of the sample concentration can be saved in the computer. The system is calibrated to detect metal concentration in liquid sample. Least square method was used for calibration of the system.