Sanayi domatesi üretiminde verim ve briks değişimi üzerine bazı uygulamaların etkinliğinin belirlenmesi
Determination efficiency of some applications on yield and brix exchange for processing tomato production
- Tez No: 342719
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sanayi domatesi, verim, kalite, briks, Processing tomato, yield, quality, brix
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma, sanayi domatesi üretiminde yapılan bazı uygulamaların özellikle verim ve briks değişimi üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.Çalışmada Albeni (F1) domates çeşidi kullanılmıştır.Deneme 3 tekerrürlü tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Her parsele 50 bitki dikilmiştir. Çalışmada toprak analiz sonucuna göre gübreleme programı, toprak analiz sonucuna göre gübreleme programı+yapraktan gübre (%1.5 KNO3) uygulaması,toprak analiz sonucuna uygun bitki besleme programı+Sulama stresi,toprak analiz sonucuna uygun bitki besleme programı+Flora-x+sulama stresi,toprak analiz sonucuna uygun bitki besleme programı+Flora-x uygulaması ve kontrol (standart gübreleme) uygulamalarından yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda birim alan (da) verim değerlerinin genelde 6.6-9.6 ton/da arasında değiştiği, buna karşılık en yüksek dekar verim değerinin ise 9635 kg/da iletoprak analiz sonucuna uygun bitki besleme programı+Flora-x uygulamasından elde edildiği saptanmıştır. Buna paralel olarak meyve kuru madde (briks) değeri bakımından da en yüksek değer (%6.36) yine toprak analiz sonucuna uygun bitki besleme programı+Flora-x uygulamasından elde edilirken toprak analiz sonucuna uygun bitki besleme programı+Flora-x+sulama stresi uygulaması % 6.03 briks değeri ile bu uygulamayı izlemiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was determination of the effectiveness of some applications on yield and brix exchange for processing tomato. In the experiment Albeni (F1) tomato variety was used. As a experimental design was three repetition randomized split blocks. 50 plants were planted in each lot. In the study, according to the results of soil analysis fertilizing programme, according to the results of soil analysis fertiling programme+leaf fertilizing (%1.5 KNO3) application, according to the results of soil analysis plant nutrition programme plant nutrition programme+irrigation stres, according to the results of soil analysis plant nutrition programme + Flora- x+irrigation stress, according to the results of soil analysis plant nutrition programme+ Flora-x application and control (standart fertilizing) applications were used. As a result, The yield per unit area changed between 6.59-9.63 tone/da. On the other hand, maximum decar yield 9635 kg/da) and maximum plant yield (3.85 kg/plant) were obtained from according to results of the soil analyse plant nutrition programme + Flora-x applications. Concordantly, highest brix value is % 6.36 and again it was obtained from according to the soil analyse plant nutrition programme + Flora-x. Sunsequently, according to the plant nutrition programme+Flora-x+irrigation stress application % 6.03 brix value obtained from the application.