Türkmenistan'ın tarımsal yapısı ve geliştirme olanakları
Agricultural structure of turkmenistan and its development opportunities
- Tez No: 342724
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH IŞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: tarımsal yapı, bitkisel üretim, hayvansal üretim, politikalar, bağımsızlık, plant production, animal production, policies, independence
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Türkmenistan, 27 Ekim 1990 yılında bağımsızlığını ilan ederek merkezi planlama sisteminin dışına çıkmıştır. Yeni bir kalkınma modelini ortaya koymak için çalışmalara başlamış bir ülkedir. Türkmenistan ın bağımsızlığını almadan önce ve aldıktan sonra başlayan süreçte tarımsal yapısında meydana gelen gelişmeleri ve bugün geldiği durumu incelemek, sorunlarını ortaya koymak ve geliştirme olanakların tespiti için katkıda bulunmak, bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu bağlamda Türkmenistan ın bağımsızlıktan önce ve bağımsızlığını aldıktan sonra başlayan süreçte, tarımının genel durumu, tarımın ekonomideki yeri, bitkisel ve hayvansal üretimin mevcut durumu, yapısı ve önemi, tarıma yönelik uygulamalar, düzenlemeler ve izlenen politikalar, sektörde karşılaşılan sorunlar gibi konulara değinilerek, genel olarak yaşanan gelişmeleri ve bugün geldiği durumu tespit edip, yaşanan sorunlara yönelik çözüm üretilmeye çalışılmıştır. Çalışma, önceki yıllarda yapılmış olan araştırmalar ve anket yoluyla toplanmış verilerden oluşmaktadır. Bildiğimiz gibi tarımsal üretim, çok fonksiyonlu olan üretim alanıdır. Gıda maddelerinin karşılanması, devlet refahını ve gelirini arttırması, istihdam sağlaması ve ulusal ekonominin dinamiği olma gibi fonksiyonları açısından önemli sektördür. Bu anlamda tarımsal üretim potansiyelinin en verimli şekilde kullanılması, ticaret politikasının liberalleşmesi, uluslararası ticaret işbirliğinin artırılması gibi hedefleri esas tutularak geliştirmek mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkmenistan declared its independence on 27 October 1990 and after has been out of the central planning system. Turkmenistan has started to put forward a new model of development. Examine the developments in the agricultural structure, put forward the problems and detection of development opportunities before and after independence are constitute the aim of this study. In this context, we tried to identify overall and todays situation of agriculture, the place of agriculture in the economy, the current status of plant and animal production, structure and importance of applications to agriculture, regulations and policies followed in this sector, and finally tried to produce solutions to the problems. This study consists of other studies which was done in previous years and data collected through surveys. As we know agricultural production is a multi-functional production area. İt undertakes important functions such as production of foodstuffs, increase the state welfare and income, provide employment and being the dynamics of the national economy. In this sense, holding based objectives such as efficient usage of agricultural production potential, the liberalization of trade policy, increasing international trade co-operation will be able to develop.