Quantitative analysis of different hsp genes expression on tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) plant under boron toxicity
Bor toksisitesine maruz bırakılmış domates (Lycopersicon esculentum Mill.) bitkisinde eksprese olan farklı hsp geninin kantitatif analizi
  1. Tez No: 342796
  2. Yazar: NİHAN SEMİZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SERDAL SAKÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Genetik, Biology, Biotechnology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Bor Toksisitesi, HSPs (Isı Şok Proteinleri), RT-PZR, Real-Time PZR, B toxicity, HSPs(Heat-shock Proteins), RT-PCR (Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction), Real-Time PCR
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bor (B) elementi, bitkilerde bulunan temel bir mikroelementtir. Bu elementin azlığı ya da fazlılığı bitki metabolizmasında bulunan genlerin ekspresyon seviyelerinde birtakım değişikliklere yol açmaktadır. Bu metabolik değişimler, çalışmamızda kullandığımız domates (Lycopersicon esculentum Mill.)bitkisi üzerinde değerlendirilmiştir. Yetiştirdiğimiz domates fidelerinin farklı miktarlarda bor uygulanmış ortamlara yerleştirilmiştir ve yirmi dört saat sonrasında toplanan kök ve gövdelerin hem fizyolojik hem de moleküler düzeyde incelemeleri yapılmıştır.HSP (Isı Şok Proteini) adı verilen farklı HSP genleri kullanılacaktır. Seçtiğimiz bu genler, bitkide normal şartlar altında bulunan genlerdir, fakat değişik stres koşulları altında ekspresyon seviyelerinde değişim (yükselme) gösterdiği diğer yapılan çalışmalarla da kanıtlanmıştır.Amacımız, topraklardaki bor fazlalığı ve buna bağlı oluşan bor toksisitesinin HSP genlerinin ekspresyon seviyelerindeki artışın ve değişimin RT-PZR ve Real-Time PZR teknikleri kullanılarak elde etmektir.
Özet (Çeviri)
Boron (B) is an essential microelement in plants. Expression levels of genes in plants can differ at excess level of boron or deficiency of it. Metabolic changes are evaluated on tomato (lycpoersicon esculentum Mill.) plant. Breeded seedlings are put on the mediums which have different concentrated boric acid in them, after twenty-four hours plants are harvested that separated according to roots and shoot parts of plant. These samples are used in physiological and molecular tests.Different types of HSPs (Heat-Shock Protein) are found at normal conditions in the plant cells as proteins which are over-expressed under stress conditions on plants such as salinity, drought, biotic and abiotic stresses; that is proved many studies. Thus, the importances of HSPs are introduced. In this study, Real-Time PCR technique is used to analyze expressions of different HSPs quantitatively. Real-Time PCR is different the classical PCR which is measured amplified PCR products at each cycle throughout the PCR reaction.Aim of this study is obtain the data about excess amount of boron on soil therefore meaningful changing HSP genes expression levels by using PCR techniques as well as RT-PCR and Real-Time PCR. According to other molecular studies, real-time PCR technique is used for obtain quantitative analysis data. The results of the study will lead us to work on future studies.