Farklı mevsimlerde, saanen keçilerinde HSP 60 ve HSP 70 gen ekspresyon profili ve bazı fizyolojik stres parametreleri ile ilişkisi
HSP 60 and HSP 70 gene expression profile in different seasons and relationship with some physiological stress parameters in saanne goat
- Tez No: 483493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Stres Proteinleri, HSP70, HSP60, Gen Ekspresyonu, fizyolojik Parametreler, Saanen Keçisi, Stres Proteinleri, HSP 70, HSP 60, Gen Ekspresyonu, physiological parameters, Saanen goat
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada farklı mevsim ve yaşlardaki keçilerin HSP 60 ve HSP 70 gen ekspresyon profili ve bazı fizyolojik stres parametreleriyle ilişkisini belirlemek amaçlanmıştır. Farklı yaşlardaki 18 baş Saanen keçisi hayvan materyali olarak kullanılmıştır. Keçiler yaşlarına göre üç gruba ayrılmıştır. HSP 60 ve HSP 70 gen expresyonları için her mevsim kan örnekleri alınmıştır. Kan örneklerinin alındığı günlerde, sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde 2 defa hayvanların nabız ve solunum sayısı, rektal sıcaklık gibi fizyolojik özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca hayvanların her mevsim canlı ağırlıkları, vücut kondisyon puanları alınmış hastalıklar ve yaralanmalar vb. stres yaratabilecek diğer etkiler gözlemlenmiştir. Yaş grupları arasında ve mevsimlere göre HSP 60 ve HSP 70 mRNA ekspresyonları kantitatif RT-PCR analizleri ile gen ekspresyon miktarı sayısal olarak belirlenmiştir. Elde edilen gen ekspresyon düzeyleri karşılaştırılmıştır. HSP 60 ekspresyon düzeyleri grup 1 için incelendiğinde kış mevsiminde ilkbahara göre yaklaşık 1.72 kat fazla eksprese edilmiştir. Yazın ise ilkbahara göre 1.2 kat daha fazla eksprese olmuştur. HSP 70 ekspresyon düzeyleri grup 1 için incelendiğinde kışın ilkbahara göre 1.68 kat artmıştır. HSP 70 düzeyleri grup 2 içinde karşılaştırıldığında kışın bahara göre 1.5 kat artış meydana gelmiştir. HSP 70 ekspersyon seviyeleri 1. ve 2. grup arasında istatistiksel olarak önemsiz fakat 3. gruba göre yaklaşık 1.25 kat daha fazla olmuştur. Nabız sayısı, solunum sayısı ve rektal sıcaklık gibi parametrelerin öğleden sonra sabahki verilere göre daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Canlı ağırlıkların yaşla birlikte arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the relationships between the HSP 60 and HSP 70 gene expression profiles of different aged goats in different seasons and some physiological stress parameters. 18 Saanen goats at different ages were used in this study. The goats were divided into three groups according to their age. Blood samples were taken in every season for HSP 60 and HSP 70 gene expressions. On the days when blood samples were taken, some physiological characteristics of the animals such as heart rate, respiration rate and rectal temperature were measured twice a day, morning and afternoon. In addition, live weights and body condition scores of the animals were taken in each season and the other effects that could cause stress, such as diseases and injuries, were taken into account as well. HSP 60 and HSP 70 mRNA expressions according to age groups and seasons were determined by the quantitative RT-PCR analysis method. When the gene expression levels were compared, HSP 60 expression levels for group 1 were found to be approximately 1.72 times higher in the winter than in the spring. And similarly, the expression level in the summer was 1.2 times higher than in the spring.When compared with the spring season, HSP 70 expression levels increased 1.68 times in the winter for group 1 and 1.5 times in group 2. HSP 70 expression levels were statistically insignificant between groups 1 and 2, but about 1.25 times higher than group 3. The parameters such as pulse rate, respiratory rate and rectal temperature were observed to be higher in the morning than in the afternoon. It was also seen that live weights increased with age. HSP 70 expression levels were statistically insignificant between groups 1 and 2 but about 1.25 times higher than group 3. It was observed that the parameters such as pulse rate, number of respiration and rectal temperature were higher in the morning than in the afternoon. It was seen that live weights increased with age.