Production of graphene/graphene oxide hybrid structures via controlled oxidation of graphene and graphite
Grafen ve grafitin kontrollü oksitlenmesi ile grafen/grafen oksit hibrit yapıların eldesi.
- Tez No: 342816
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BURAK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Graphene, Graphene ox
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kendine özgü elektriksel ve yapısal özelliklere sahip iki boyutlu yeni bir malzemeolan grafen son yıllarda oldukça ilgi çekmiştir. Grafenin yük taşıyıcı mobilitesive mekaniksel dayanıklılığı son derece yüksekken oksitlenmiş şekli yalıtkan özelliklive düşük mekaniksel dayanıklılığa sahiptir. Bu yüzden, bu malzemenin kısmen oksitlenmiş ve kısmen saf hibritleri malzemenin elektriksel ve mekanik özelliklerininkontrolünde kullanılma potansiyeline sahiptir. Bu çalışmada, SiO2/Si alttaş üzerindekatmanlarına ayırma yöntemiyle elde edilen numuneler doğrudan oksitlenerek grafen/grafen oksit ve grafit/grafit oksit hibrit yapılar elde edilmiştir. Solusyonlarınörnek yüzeyine ve yüzeyi maskelemede kulanılan fotoreziste etkileri çözelti yoğunluğuna ve zamana bağlı olarak incelenmiştir. Grafen ve grafit yapısındaki değişimlerRaman Spektroskopisi ile gözlenmiştir. En iyi sonuçlar KMnO4 ve H2SO4 karışımınıneşit hacimdeki su ile seyreltildiği çöozeltiden alınmıştır. Grafen oksitten alınan Ramanspektrumlarında güçlü D, D?, ve D+D? piklerinin oluşumu görülürken grafit oksitbölgelerde sadece D? piki gözlenmiştir. Oksidasyonun yüzey üzerindeki dağılımınıincelemek ve hibrit yapıların oluştuğunu göstermek için Raman haritalama yöntemindenyararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a novel 2D material with unique electrical and structural properties, graphenehas attracted great interest in recent years. It has excellent charge carriermobility and mechanical strength whereas its oxidized form is insulating and haslower mechanical strength. Therefore, partially oxidized and partially pure hybridsof this material might allow one to tune its electrical and mechanical properties.In this study, graphene/graphene oxide hybrid structures were obtained by directoxidation of samples pre-exfoliated on SiO2/Si substrates. The effect of exposureto reagents on the samples and the photoresists used to mask the samples wasinvestigated in terms of reagent concentration and exposure time. Changes in thegraphene/graphite structure was studied using Raman Spectroscopy. The best resultwas achieved from KMnO4 and H2SO4 mixture diluted by the same volume of water.The Raman spectra presented strong D, D?, and D+D? peaks in graphene oxideand just D? peak on graphite oxide regions of the samples. In order to study theuniformity of oxidation and prove formation of hybrid structures Raman Mappingtechnique is employed.