İzmir Körfezi kıyı şeridinde yapılan amatör balıkçılığın sosyo-ekonomik değerlendirmesi
Socioeconomic assessment of amateur fishing in coastline of Izmir Bay
  1. Tez No: 343007
  2. Yazar: HASAN KURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir körfezi, amatör balıkçı, su ürünleri, olta, avlanma süresi, İzmir bay, ameteur fishermen, fisheries, fishhook, fishing time
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Canlı Deniz Kaynakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma İzmir Körfezinde, Üçkuyular Vapur İskelesi ile Bostanlı Vapur İskelesi arasında kalan kıyı şeridinde dört alt sahada yapılmıştır. Anket yoluyla balıkçılara çeşitli sorular sorulmuştur. Amatör balıkçıların yaş, cinsiyet, eğitim durumları ve çalışma bilgileri sosyo-ekonomik özellikleri bölgesel olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca amatör balıkçıların avlanma zamanlarıyla ilgili kaç yıldır İzmir Körfezi'nde avlandıkları, avlanma sıklıkları, tercih ettikleri mevsim, gün içinde balık avında geçirdikleri süre ve tercih ettikleri saat aralığı bilgileri değerlendirilmiştir. Çalışmada amatör balıkçıların yakaladıkları su ürünlerinin cinsi ve miktarı mevsimsel olarak bulunmuş ayrıca bölgelerde gün içinde yakalanan su ürünleri miktar olarak değişimi gösterilmiştir. Ayrıca yakalanan su ürünlerinin nasıl değerlendirildiği ve sağlık açısından balıkçılara etkisi konusunda sorular sorulmuştur.Anket yirmi dört sorudan oluşmaktadır ve iki yüz kişiyle yapılmıştır. Anket genellikle hafta sonları ve gündüz altı ile gece yirmi üç saatleri arasında yapılmıştır. Her saha ve mevsim için ellişer amatör balıkçı ile görüşülmüştür. Genellikle av yakalamış balıkçılar tercih edilmiş ve el tartısıyla yakaladıkları miktar bilgisine ulaşılmıştır.Yapılan anket çalışmasında ayrıca balıkçıların kullandığı olta tipleri kullanılan yem çeşitleri, belge sahipliği ve İzmir Körfezindeki yasal düzenlemeler konusunda ne kadar bilgi sahibi oldukları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the four subregion along the costline between Uckuyular Ferry Port and Bostanli Ferry Port. Various questions were asked to amateur fishermen through a survey. The ages, educational status and professional experiences were regionally of the amateur fishermen were evaluated. Also the information on how long they have fished in Izmir Bay, their fishing frequency, the season preference, fishing duration and timing in a day were determined. In study the variety and amount of the fishes caught were found out and their fluctutions those per region were demonstrated. Also information on how fishes are exploited and their effects on the information fishermens health were recorded.Survey consist of twenty four questions was applied to two hundred fishermen. Survey usually was carried out between six p.m. and twenty three o?clock at weekends. Fifty amateur fishermen were interviewed for each field and season, Usually the fishermen who had hunted were preferred and the data of the amount of fish they had hunted were achieved by using weigher.The types of the fishhooks,varieties of fishbaits , fishing licences and the amateur fishermen is knowledge on the legal regulations in Izmir Bay were determined in the study.