Bazı ekosistem koşullarının fitoplankton hücre hacimlerine etkisi üzerine bir araştırma
Impacts of some ecosystem properties on phytoplankton cell volumes
- Tez No: 343024
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL CAN BİZSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Fitoplankton, biyohacim, DOM, diatom, Phytoplankton, biovolume, DOM, diatom
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada farklı tiplerdeki çözünmüş organik maddelerin sucul çevredeki demir bulunabilirliğine olan etkileri ve fitoplankton biyovolümüne etkileri incelenmiştir. Araştırmada önceden dokuz farklı muameleye tabi tutulan Dactyliosolen fragilissimus, Guinardia delicatula, Heterocapsa triquetra, Nitzschia longissima ve Skeletonema costatum hücrelerinin, belli geometrik modeller ışığında, farklı günlerde biyohacim değerleri ölçülmüş, bu deney gruplarındaki üç farklı Çözünmüş Organik Madde tipine ? Doğal Organik Madde ve Hümik Asit, Deferrioksiamin, L-lysine hydroxamate- ne tür tepkiler gösterdikleri açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Yapılan ölçümlerde, elverdiğince belli ölçüm standartlarına bağlı kalınmaya çalışılmıştır. Çalışmada kullanılan fitoplankton örnekleri, yakın tarihte yapılan bir mesocosm deneyi kapsamında, Trondheim-Norveç?ten toplanmıştır ve fikse edilmiştir. Deney sonucunda daha kapsamlı bir çalışma ile biyohacim-DOM etkileşimlerinin ortaya koyulabileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, effects of different organic iron complexes on phytoplankton biovolume have been observed. Nine different treatments have been performed with Dactyliosolen fragilissimus, Guinardia delicatula, Heterocapsa triquetra, Nitzschia longissima and Skeletonema costatum. These phytoplankton cells biovolume values have ben calulated based on some standard geometric models in different days. Through these calculations, responses of these cells to three different Dissolved Organic Matter types ? Natural Organic Material and Humic Acid, Desferrioxamine, L-lysine hydraxamate- were observed. Effort has been made for maintaining certain measurement standards on the survey, whenever possible. Samples that have been used in this study were collected and fixed in Trondheim-Norway, under another mesocosm experiment which?s been executed recently. As for results, relations between species and treatments were found to be related, as well as distinctive.